Концерт пијанисте Стевана Спалевића

28.03.2024., 18:00

Концерт изузетног пијанисте и професора из Ниша Стевана Спалевића у Галерији САНУ је део одабраног програма из циклуса Концерти у Галерији који се изводи ван простора Културног центра Београда. Док чекамо да поново буде доступна реномирана Свечана сала Скупштине Града и одличан концертни клавир који се у њој налази, овај део програма реализујемо у сарадњи и захваљујући разумевању Галерије ликовне и музичке уметности САНУ.

Програм:
Лудвиг ван Бетовен

Соната бр. 12 у Ас–дуру, оп. 26
Andante con Variazioni
Scherzo. Allegro molto
Marcia Funebre sulla morte d’un Eroe
Allegro

Роберт Шуман
Крајзлеријана, оп. 16
Agitatissimo
Con molta sepressione, non troppo presto
Molto agitato
Lento assai
Vivace assai
Lento assai
Molto presto
Vivace e scherzando

Биографија:
Стеван Спалевић је завршио одсек за клавир основне и средње музичке школе у родном граду Нишу у класи проф. Милене Рајковић. Звање дипломираног пијанисте стекао је на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Светлане Богино а 2018. године је завршио постдипломске студије камерне музике на академији Scuola di Musica di Fiesole у Фиренци у класи  проф. Бруна Канина. Докторирао је на Факултету музичке уметности у Београду на тему Савремени приступ интерпретацији позног Бетовеновог клавирског опуса (оп. 106, 109 и 126): пут ка веродостојном тумачењу уртекст издања под менторством проф. Александра Сердара и проф. Соње Маринковић 2020. године. Од 2021. године се усавршава на Међународној академији Ј. С. Бах у Алерштету у Немачкој, а 2022. године је уписао постдипломске студије дириговања и клавира на академији Scuola di Musica di Fiesole у Фиренци у класи проф. Рикарда Кастра.

Од 2010. године се усавршава на Међународној летњој академији Моцартеум и на курсевима еминентних пијаниста и педагога, као што су Aндраш Шиф, Леон Флајшер, Паул Бадура-Скода, Дмитриј Башкиров, Карл-Хајнц Кемерлинг, Стивен Бишоп-Ковачевић, Дмитриј Алексејев, Елисо Вирсаладзе, Малколм Билзон, Роберт Левин, Жак Рувије, Алексеј Љубимов, Серђо Пертикароли и други.

Наступао је више пута као солиста и диригент са Нишким симфонијским оркестром изводећи клавирске концерте Моцарта, Бетовена, Брамса и Шостаковича. Наступао је у Холандији, Шпанији, Немачкој, Аустрији, Италији, Бугарској, Босни и Херцеговини и Северној Македонији као и широм Србије.

Значајна педагошка искуства стекао је радећи као асистент на катедрама за клавир Факултета уметности Универзитета у Нишу, Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу и Академије уметности Универзитета у Новом Саду. Од 2008. године је запослен на Факултету уметности Универзитета у Нишу, а 2022. године је напредовао у звање – ванредни професор на Катедри за клавир као наставник клавира и методике наставе клавира.

 

Loading...