Koncert soprana Nataše Jovović i pijanistkinje Danice Dujaković

04.03.2024., 21:00

Nataša Jovović i Danica Dujaković su za ovu priliku odabrale čuvene koncertne arije italijanskih kompozitora Belinija, Leonkavala, Maskanjija, Respigija i Tostija.

Program:
Vinčenco Belini
Dolente immagine di Fille mia
Malinconia, nimfa gentile
Per pieta bel idol mio

Ruđero Leonkavalo
Mattinata

Pjetro Maskanji
Allora ed ora
La Serenata

Otorino Respigi
Piòggia, P. 90/6
Nebbie, P. 64

Vićenco di Kjara
La Spagnola

Stanislao Gastaldon
Musica proibita

Frančesko Paolo Tosti
Aprile, C. S. 46
Tristezza, C. S. 216
La Serenata, C. S. 109
Non t’amo piu, C. S. 62
L’ultima canzone, C. S. 202

Biografije:
Nataša Jovović, sopran, muzičko obrazovanje je započela u Nikšiću. Srednju muzičku školu je završila u Podgorici u klasi prof. Zorane Latković. Osnovne studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, odsek – solo pevanje je upisala 2014. godine u klasi prof. Anete Ilić, a završila je 2018. godine u klasi prof. Ljudmile Gros Popović, kod koje se usavršavala na master i specijalističkim studijama. U toku školovanja je osvojila brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima, među kojima se izdvajaju Bruna Špiler“  Herceg Novom, specijalna, prva nagrada i nagrada za najlepši ženski glas u svim kategorijama; Lazar Jovanović u Beogradu, prva nagrada; Nikola Cvejić u Rumi, prva i druga nagrada. Ponela je specijalnu nagradu Srpskog narodnog pozorišta za učešće u nekom od naslova repertoara opere, kao i Nagradu za najbolje izvođenje kompozicije domaćeg autora koju dodeljuje Sokoj. Pohađala je majstorske radionice Elizabet Atl, Radmile Bakočević, Leonida Bomštajna, Alekseja Močalova i drugih. Tokom 2018. godine je bila članica operskog studija Opere i Teatra Madlenijanum, gde se publici predstavila ulogom Šarlote, u predstavi Prisutnost. Iste godine je otpevala glavnu ulogu u operi Dečak koji se ničega nije bojao Dimitrija Golemovića. Premijerno je u Srbiji izvela monooperu Iščekivanje kompozitora Mikaela Tariverdijeva u revijalnom delu programa festivala Kustendorf klasik u Drvengradu (2019). Godine 2021. je završila specijalističke akademske studije ulogom Tatjane Larine (Evgenije Onjegin , P. I. Čajkovski), a debi u istoimenoj operi ostvarila je na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu 2023. godine. Nastupala je u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Italiji, Grčkoj i Nemačkoj. Kao članica Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu nastupa u redovnom repertoaru Opere.

Danica Dujaković (Beograd, 1994) je završila srednju školu sa najvišim ocenama u klasi Zlate Maleš. Završila je osnovne i master studije na FMU u Beogradu u klasi Maje Rajković a trenutno je na završnoj godini doktorskih studija. Pohađala je majstorske kurseve istaknutih pijanista i profesora kao što su Igor Lasko, Arbo Valdma, Sofija Gulijak, Lidija Bizjak, Aleksandar Serdar, Aleksandar Šandorov, Žak Ruvije i Natalija Trul. Među priznanjima i nagradama na takmičenjima ističu se Dositeja (2013), nagrada iz fonda Slobodanka Milošević-Savić koja se dodeljuje najboljem studentu četvrte godine studijskog programa za klavir, četvrta nagrada na takmičenju u Košicama, apsolutna prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Citta di Gorizia (Italija, 2009), kao i specijalna nagrada za izvođenje dela F. Mendelsona na istom takmičenju, zatim prva nagrada i zvanje laureata na međunarodnom takmičenju Davorin Jenko (2019), druga nagrada na međunarodnom takmičenju Palmanova Citta Unesco (Italija, 2019), kao i finale međunarodnog takmičenje San Dona di Piave (Italija, 2019). Danica je održala je solističke koncerte u Galeriji SANU, Artgetu, sali SKC-a, Italijanskom institutu za kulturu i u Kolarčevoj zadužbini u sklopu ciklusa kamerne muzike.

Loading...