Концерт сопрана Наташе Јововић и пијанисткиње Данице Дујаковић

04.03.2024., 21:00

Наташа Јововић и Даница Дујаковић су за ову прилику одабрале чувене концертне арије италијанских композитора Белинија, Леонкавала, Маскањија, Респигија и Тостија.

Програм:
Винченцо Белини
Dolente immagine di Fille mia
Malinconia, nimfa gentile
Per pieta bel idol mio

Руђеро Леонкавало
Mattinata

Пјетро Маскањи
Allora ed ora
La Serenata

Оторино Респиги
Piòggia, P. 90/6
Nebbie, P. 64

Вићенцо ди Кјара
La Spagnola

Станислао Гасталдон
Musica proibita

Франческо Паоло Тости
Aprile, C. S. 46
Tristezza, C. S. 216
La Serenata, C. S. 109
Non t’amo piu, C. S. 62
L’ultima canzone, C. S. 202

Биографије:
Наташа Јововић, сопран, музичко образовање је започела у Никшићу. Средњу музичку школу je завршила у Подгорици у класи проф. Зоране Латковић. Основне студије на Факултету музичке уметности у Београду, одсек – соло певање je уписала 2014. године у класи проф. Анете Илић, a завршила је 2018. године у класи проф. Људмиле Грос Поповић, код које се усавршавала на мастер и специјалистичким студијама. У току школовања je освојила бројне награде на међународним такмичењима, међу којима се издвајају Бруна Шпилер“  Херцег Новом, специјална, прва награда и награда за најлепши женски глас у свим категоријама; Лазар Јовановић у Београду, прва награда; Никола Цвејић у Руми, прва и друга награда. Понела је специјалну награду Српског народног позоришта за учешће у неком од наслова репертоара опере, као и Награду за најбоље извођење композиције домаћег аутора коју додељује Сокој. Похађала је мајсторске радионице Елизабет Атл, Радмиле Бакочевић, Леонида Бомштајна, Алексеја Мочалова и других. Током 2018. године је била чланица оперског студија Опере и Театра Мадленијанум, где се публици представила улогом Шарлоте, у представи Присутност. Исте године је отпевала главну улогу у опери Дечак који се ничега није бојао Димитрија Големовића. Премијерно је у Србији извела монооперу Ишчекивање композитора Микаела Таривердијева у ревијалном делу програма фестивала Кустендорф класик у Дрвенграду (2019). Године 2021. је завршила специјалистичке академске студије улогом Татјане Ларине (Евгеније Оњегин , П. И. Чајковски), а деби у истоименој опери остварила је на сцени Српског народног позоришта у Новом Саду 2023. године. Наступала је у Црној Гори, Србији, Хрватској, Мађарској, Словенији, Италији, Грчкој и Немачкој. Као чланица Оперског студија Народног позоришта у Београду наступа у редовном репертоару Опере.

Даница Дујаковић (Београд, 1994) je завршила средњу школу са највишим оценама у класи Злате Малеш. Завршила је основне и мастер студије на ФМУ у Београду у класи Маје Рајковић а тренутно је на завршној години докторских студија. Похађала је мајсторске курсеве истакнутих пијаниста и професора као што су Игор Ласко, Арбо Валдма, Софија Гулијак, Лидија Бизјак, Александар Сердар, Александар Шандоров, Жак Рувије и Наталија Трул. Међу признањима и наградама на такмичењима истичу се Доситеја (2013), награда из фонда Слободанка Милошевић-Савић која се додељује најбољем студенту четврте године студијског програма за клавир, четврта награда на такмичењу у Кошицама, апсолутна прва награда на Међународном такмичењу Citta di Gorizia (Италија, 2009), као и специјална награда за извођење дела Ф. Менделсона на истом такмичењу, затим прва награда и звање лауреата на међународном такмичењу Даворин Јенко (2019), друга награда на међународном такмичењу Palmanova Citta Unesco (Италија, 2019), као и финале међународног такмичење San Dona di Piave (Италија, 2019). Даница је одржала је солистичке концерте у Галерији САНУ, Артгету, сали СКЦ-а, Италијанском институту за културу и у Коларчевој задужбини у склопу циклуса камерне музике.

Loading...