Koncert soprana Teute Aslani i pijanistkinje Dobrile Miljković

11.03.2024., 21:00

Koloraturni sopran Teuta Aslani u saradnji sa pijanistkinjom Dobrilom Miljković izvešće raznolik program koji čine poznate arije Vivaldija i Mocarta, ali i solo pesme naših kompozitora Aleksandra Vujića i Maje Le Ru Obradović. Na koncertu koji organizujemo u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije pridružiće joj se gođše Tanja Andrijić, sopran i  Nataša Rašić, mecosopran.

Program:
Antonio Vivaldi
O servi volate, arija iz oratorijuma Juditin trijumf
Vieni, vieni o mio diletto, a
rija iz opere Justin
Vedró con mio diletto
, arija iz opere Justin
TEUTA ASLANI i DOBRILA MILJKOVIĆ

Georg Fridrih Hendl
Verdi allori, arija iz opere Orlando
NATAŠA RAŠIĆ i DOBRILA MILJKOVIĆ


Volfgang Amadeus Mocart
Un moto di gioia, arija Suzane iz opere Figarova ženidba
Solo pesma Ridente la calma, K. 152
Vedrai carino, arija Cerline iz opere Don Đovani
TEUTA ASLANI i DOBRILA MILJKOVIĆ

Aleksandar S. Vujić
Sumnjiva pesma
Zahvalna pesma
TANJA ANDRIJIĆ i DOBRILA MILJKOVIĆ

Karlos Guastavino
Paisaje
Anhelo
Siesta
TEUTA ASLANI i DOBRILA MILJKOVIĆ

Maja Le Ru Obradović
Pesma bez reči
TEUTA ASLANI, TANJA ANDRIJIĆ, NATAŠA RAŠIĆ i DOBRILA MILJKOVIĆ

Biografije:
Teuta Aslani je završila master studije solo–pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Višnje Pavlović–Drakulić. Tokom studiranja koloraturnu tehniku usavršavala je kod profesora: Gordane Jevtović – Minov, Ljudmile Gros i Georgi Minova. Pohađala je SMŠ Kosta Manojlović najpre kao učenica duvačkog odseka – flauta, u klasi prof. Rastislava Menđana, a potom kao učenica solo pevanja u klasi prof. Svetlane Vranić. Pohađala je majstorske kurseve iz domena solističkog i kamernog muziciranja kod Dženifer Smit, Ute fon Garzinski, Marijane Mijanović, Kaija Vesela, Predraga Novovića i drugih. Završila je Letnju baroknu akademiju (Austria Barock Akademie) u Gmundenu u Austriji 2008. godine, kao stipendista FMU i ABA. Solistkinja je i osnivač ansambala Liberkvatro, Duo graciozo, Eho i Orferion. Ostvarila je uloge u redukovanim verzijama Mocartovih opera Figarova ženidba i Don Đovani u produkciji Operskog studija FMU u Beogradu. Poseduje bogato iskustvo na koncertnoj sceni pošto godinama nastupa u zemlji i inostranstvu kao solo pevačica, flautistkinja i kamerni muzičar.
Kao solistkinja ansambla Hazari nastupala čitavu deceniju na festivalima u zemlji i inostranstvu i ostvarila je diskografska izdanja Knjiga proroka Enoha (2002), Svetlucanje kroz san (2004) i Hazari Best of (2008). Ostvarila je snimke za PGP RTS, BK Sound, WMAS Records, RTS, Radio Beograd, RTV Studio B, TV Metropolis i druge. Nastupala je u Srbiji, Bosni, Hrvatskoj, Makedoniji, Rumuniji, Bugarskoj, Austriji i Mađarskoj.
Njen repertoar obuhvata širok spektar muzičkih pravaca – od renesanse, preko baroka, do Mocartovih arija i pesama, koloraturnih arija Verdija, Pučinija, Ofenbaha, solo-pesama Šuberta, Bramsa, Volfa, vokalnih dueta savremenih srpskih autora, kao i tradicionalnih srpskih i balkanskih pesama. Angažovana je kao vokalni pedagog u MŠ Petar Stojanović na Ubu i Anglo – American International School u Beogradu. Članica je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 2009. godine.

Dobrila Miljković je diplomirala klavir u klasi prof. Vladimira Ogarkova na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a specijalističke studije je završila u klasi doc. Sonje Lončar na Odseku za kamernu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavala se na majstorskom kursu kod Alda Čikolinija (Italija). Od 2009. godine je zaposlena u MŠ Mokranjac u Beogradu kao korepetitor na odseku za solo-pevanje. U periodu od 2014. do 2019. godine je bila angažovana kao klavirski saradnik za solo-pevače i gudače na Ljetnjoj školi u Pučišću (Brač, Hrvatska). Radila je kao scenski korepetitor u Pozorištu na Terazijama (mjuzikl The Chorus line) i kao klavirski saradnik na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, na Odseku za gudačke instrumente. Natupala je u Francuskoj, Švajcarskoj, Grčkoj, Austriji, Rumuniji, Hrvatskoj, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Srbiji. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 2010. godine.

Mecosopran Nataša Rašić (Beograd) je diplomirala solo pevanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i završila master studije solo pevanja na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu. Diplomirala je takođe na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bila je član Operskog studija Borislav Popović Narodnog pozorišta u Beogradu. Od 2016. godine je angažovana kao solista i honorarni saradnik u Narodnom pozorištu u Beogradu, a od 2019. godine angažovana je kao honorarni saradnik u Pozorištu na Terazijama u Beogradu. Ostvarila je brojne operske uloge u zemlji i inostranstvu. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod poznatih umetnika. Član je i osnivač muzičkog udruženja i sastava Barokni vitraž koji se bavi izvođenjem i promovisanjem barokne muzike u Srbiji i postoji od 2015. godine. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije. Zaposlena je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

mr Tanja Andrijić, operska i koncertna umetnica, dobitnica je Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice Srbije, i laureat na brojnim međunarodnim i državnim takmičenjima. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije, osnivač i potpresednik Udruženja Hor Kraljica Marija i profesor solo pevanja u MŠ Mokranjac.
U avgustu 2018. godine je izdala svoj prvi kompakt disk Zvezdane note za izdavačku kuću PGP- RTS.
Scensko iskustvo ostvarila je u glavnim ulogama u operama klasičnih i savremenih kompozitora u Državnoj operi u Berlinu, Lajpcigškoj operi, na Festivalu u Salcburgu uz pratnju Bečke filharmonije, kao i u Narodnom pozorištu u Beogradu i Makedonskom narodnom teatru u Skoplju. Održala je solističke koncerte u zemlji i inostranstvu. Često sarađuje sa Narodnim orkestrom RTS-a, kao i UA MO Stanislav Binički.
Magistrirala je i diplomirala na FMU u Beogradu. Master studije je završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Nemačkoj. Bila je član operskog studija u Narodnom pozorištu.

 

Loading...