Kvartet flauta Eolian

18.03.2024., 21:00

Kvartet Eolian čine flautistkinje Tamara Cvejić, Katarina Milošević, Milica Jević i Svetlana Petrović. Ovoga puta će na koncertu pod nazivom Eolian i domaći autori izvesti dela Ivana Jevtića, Dejana Brkića, Vladimira Tošića, Zlatana Vaude, Ratka Buljančevića, Jasne Sigeti i Silarda Mezeia čiće je delo izvesti premijerno. Koncert se realizuje uz pomoć dodeljenih sredstava iz Fonda za kulturna davanja Sokoja za 2023. godinu.

Program:
Silard Mezei
No More Dreaming of Identity’s Dream – omaž Francu Šubertu – premijera (posvećeno kvartetu Eolian)

Jasna Sigeti
Ptičiji valcer

Zlatan Vauda
Tužna pesma za tri flaute

Ratko Buljančević
Fantazija Vetar i nimfe

Dejan Brkić
Pastorala

Ivan Jevtić
Tri etide za tri flaute

Vladimir Tošić
Medial 2
Medial 10

Biografija:
Dobrodošli u Svet flaute – svet duhovne raskoši, bogatstva i lepote! je rečenica kojom profesor Dimitrijević, naš učitelj, pozdravlja publiku na svakom koncertu. Sledeći njegovu želju za širenjem i negovanjem zvuka flaute kroz kamerno muziciranje, pozajmile smo ovu rečenicu kao naš moto.
Flautistkinje Milica Jević, Tamara Cvejić, Sanja Trajković i Svetlana Petrović su osnovale kvartet Eolian 2016. godine. Tokom Svetlaninog kratkog odsustva, član je bila Jelena Šarenac, a nakon što nas je Sanja prerano napustila, stalni član je Katarina Milošević. Sadašnje članice su Tamara Cvejić, Katarina Milošević, Milica Jević i Svetlana Petrović. Naziv je dobio po Eolu, bogu iz grčke mitologije, koji je božanski čuvar vetrova i kralj mitskog ostrva Eolije. Kvartet neguje klasični repertoar, ali je takođe posvećen promociji dela domaćih autora.
Članice kvarteta se primarno bave pedagoškim radom. Inspirisane profesorom Ljubom Dimitrijević sa kojim su tokom školovanja nastupale u Konsortu flauta Jakov Srejović, želele su da približe flautustički zvuk i literaturu svojim učenicima i široj publici, izvodeći popularna dela najznačajnijih kompozitora u aranžmanima za tri i četiri flaute. Naišavši na pozitivne reakcije, odlučile su da publici predstave što više dela originalno pisanih za ovaj sastav, sa idejom da se uvek na repertoaru nađu i dela domaćih autora. Prvi značajniji koncert je održan u Galeriji SANU (2022). Od tada kvartet predano radi na izboru literature domaćih autora pisanih za ovaj sastav, sa idejom da ih predstavi široj publici.

Loading...