Квартет флаута Еолиан

18.03.2024., 21:00

Квартет Еолиан чине флаутисткиње Тамара Цвејић, Катарина Милошевић, Милица Јевић и Светлана Петровић. Овога пута ће на концерту под називом Еолиан и домаћи аутори извести дела Ивана Јевтића, Дејана Бркића, Владимира Тошића, Златана Вауде, Ратка Буљанчевића, Јасне Сигети и Силарда Мезеиа чиће је дело извести премијерно. Концерт се реализује уз помоћ додељених средстава из Фонда за културна давања Сокоја за 2023. годину.

Програм:
Силард Мезеи
No More Dreaming of Identity’s Dream – омаж Францу Шуберту – премијера (посвећено квартету Еолиан)

Јасна Сигети
Птичији валцер

Златан Вауда
Тужна песма за три флауте

Ратко Буљанчевић
Фантазија Ветар и нимфе

Дејан Бркић
Пасторала

Иван Јевтић
Три етиде за три флауте

Владимир Тошић
Медиал 2
Медиал 10

Биографија:
Добродошли у Свет флауте – свет духовне раскоши, богатства и лепоте! је реченица којом професор Димитријевић, наш учитељ, поздравља публику на сваком концерту. Следећи његову жељу за ширењем и неговањем звука флауте кроз камерно музицирање, позајмиле смо ову реченицу као наш мото.
Флаутисткиње Милица Јевић, Тамара Цвејић, Сања Трајковић и Светлана Петровић су основале квартет Еолиан 2016. године. Током Светланиног кратког одсуства, члан је била Јелена Шаренац, а након што нас је Сања прерано напустила, стални члан је Катарина Милошевић. Садашње чланице су Тамара Цвејић, Катарина Милошевић, Милица Јевић и Светлана Петровић. Назив је добио по Еолу, богу из грчке митологије, који је божански чувар ветрова и краљ митског острва Еолије. Квартет негује класични репертоар, али је такође посвећен промоцији дела домаћих аутора.
Чланице квартета се примарно баве педагошким радом. Инспирисане професором Љубом Димитријевић са којим су током школовања наступале у Консорту флаута Јаков Срејовић, желеле су да приближе флаутустички звук и литературу својим ученицима и широј публици, изводећи популарна дела најзначајнијих композитора у аранжманима за три и четири флауте. Наишавши на позитивне реакције, одлучиле су да публици представе што више дела оригинално писаних за овај састав, са идејом да се увек на репертоару нађу и дела домаћих аутора. Први значајнији концерт је одржан у Галерији САНУ (2022). Од тада квартет предано ради на избору литературе домаћих аутора писаних за овај састав, са идејом да их представи широј публици.

Loading...