Predstavljanje publikacije Ka simbiocenu

13.03.2024., 18:00

Učesnici: Milja Vuković, Višnja Kisić, Goran Tomka
Moderatorka: Danica Jovović Prodanović

Posle prošlogodišnjeg ciklusa Ka simbiocenu, u sredu, 13. marta, u 18 časova, održaće se promocija istoimene publikacije koja objedinjuje teme i događanja kojima smo se bavili prošlog proleća.

Tokom marta i aprila 2023. godine realizovana je serija predavanja, razgovora i interaktivnih programa (uživo i onlajn) na kojima je osvetljeno značenje pojma simbiocena iz raznih uglova.

Pojam simbiocena suprotstavljen je antropocenu i kapitalocenu: on predstavlja mogućnost novog geološkog doba i načina života koji podrazumeva ponovno uspostavljanje poštovanja, razumevanja i veza između ljudske vrste i živog sistema planete. Simbiocen je nov pojam, a njegovo značenje stvaramo svi mi, sada i ovde, razvijajući regenerativne prakse.

Da li uopšte možemo da zamislimo društveni sistem radikalno drugačiji od ovog kojem trenutno pripadamo? Kako da sopstvenu imaginaciju oslobodimo od čvrstih stega antropocentričnog i usko profitno orijentisanog sistema koji je trenutno na snazi, a koji je destruktivan po živi sistem kojem pripadamo?

Publikacija Ka simbiocenu predstavlja sumu prošlogodišnjih susreta koji su uključili učesnike iz celog regiona, u vidu svojevrsne platforme za razmišljanje o ekološkoj i društvenoj krizi i regenerativnim alternativama.

Program su osmislili Milja Vuković, Danica Prodanović, Višnja Kisić i Goran Tomka, a realizovali su ga Kulturni centar Beograda, platforma Plavo i zeleno i Šumski univerzitet Fruška Gora.

 

 

 

 

 

 

Loading...