Представљање публикације Ка симбиоцену

13.03.2024., 18:00

Учесници: Миља Вуковић, Вишња Кисић, Горан Томка
Модераторка: Даница Јововић Продановић

После прошлогодишњег циклуса Ка симбиоцену, у среду, 13. марта, у 18 часова, одржаће се промоција истоимене публикације која обједињује теме и догађања којима смо се бавили прошлог пролећа.

Током марта и априла 2023. године реализована је серија предавања, разговора и интерактивних програма (уживо и онлајн) на којима је осветљено значење појма симбиоцена из разних углова.

Појам симбиоцена супротстављен је антропоцену и капиталоцену: он представља могућност новог геолошког доба и начина живота који подразумева поновно успостављање поштовања, разумевања и веза између људске врсте и живог система планете. Симбиоцен је нов појам, а његово значење стварамо сви ми, сада и овде, развијајући регенеративне праксе.

Да ли уопште можемо да замислимо друштвени систем радикално другачији од овог којем тренутно припадамо? Како да сопствену имагинацију ослободимо од чврстих стега антропоцентричног и уско профитно оријентисаног система који је тренутно на снази, а који је деструктиван по живи систем којем припадамо?

Публикација Ка симбиоцену представља суму прошлогодишњих сусрета који су укључили учеснике из целог региона, у виду својеврсне платформе за размишљање о еколошкој и друштвеној кризи и регенеративним алтернативама.

Програм су осмислили Миља Вуковић, Даница Продановић, Вишња Кисић и Горан Томка, а реализовали су га Културни центар Београда, платформа Плаво и зелено и Шумски универзитет Фрушка Гора.

 

 

 

 

 

 

Loading...