Razgovor sa umetnicom Anom Vujović ▪︎ BOTANICA FUTURA, BOTANICA NOVA

29.03.2024., 18:00

U petak, 29. marta, u 18 časova, istoričarka umetnosti Teodora Jeremić razgovaraće sa Anom Vujović o njenoj aktuelnoj izložbi BOTANICA FUTURA, BOTANICA NOVA, otvorenoj u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda do 6. aprila.

„…Ana Vujović gradi vrt budućnosti, i nove oblike postojanja, gde prirodni i veštački elementi dolaze u neverovatno blizak odnos, u kom nije sasvim izvesno koja strana pokušava da nadvlada i integriše koju. Odnos plastike i prirode stoji u zavodljivoj igri akumulacije, preklapanja, naizmeničnog poništavanja i prihvatanja i međusobne apsorpcije, a Ana ga vešto odvodi u apsolutni ekstrem u kom pretpostavlja budućnost u kojoj je plastika postala integrativni deo zemlje. Rastopljena guma je pronašla svoj put kroz koren biljaka, uvukla se u svaku poru i sada zajedno sa njima raste, silikonske interpolacije menjaju strukturu drveta i zamenjuju njegove elemente, sintetika cveta iz šupljina naprslih grana, a borbene, samonikle, lekovite biljke ostale su bez vazduha, zarobljene u nemogućnosti da ispune svoju primarnu funkciju…“ (iz teksta Teodore Jeremić)

Ana Vujović je vizuelna umetnica čija praksa povezuje različite medije i podrazumeva instalacije u prostoru, skulpturu, digitalnu umetnost i crtež, a neretko i eksperimente sa zvukom. Studije slikarstva završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a od 2002. godine aktivno izlaže na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Ana Vujović u svojim radovima istražuje postanalogno iskustvo aktivno preispitujući poziciju pojedinca u odnosu na nasleđe, okruženje, društvo. Kao odraz različitih uticaja, njeni radovi otkrivaju kritički pristup istoriji, kanonima, autorstvu.

 

Loading...