Veče poezije Nezamija Ganđavija, persijskog pesnika

12.03.2024., 17:00

U utorak, 12. marta, Kulturni centar Beograda i Iranski kulturni centar organizuju program posvećen velikom dvanaestovekovnom pesniku Nezamiju Ganđaviju.

Nezami Ganđavi (1141–1209), čije je pravo ime bilo Džamaludin Abu Muhamed Ilijas ibn Jusuf ibn Zaki, smatra se najvećim pesnikom romantične epike u persijskoj književnosti. Njegova zaostavština naširoko je cenjena i zajednička za Avganistan, Azerbejdžan, Iran, region Kurdistan i Tadžikistan.

Sva Nezamijeva dela sačuvana su u pet zbirki rimovanih polustihova koje oplemenjuje pesnikov briljantni racionalni i intelektualni pristup. Njegovi stihovi se, uglavnom, svode na monoteističku sliku sveta, razne argumente u korist Božjeg postojanja, kao i na kritiku osnova ontološkog svetonazora materijalista i naturalista, što pre svega ukazuje na Nezamijevo veliko umeće – sposobnost da u poeziji upotrebi demonstrativne i argumentovane metode – kao i na zavidan nivo njegovog poznavanja religijske naučne baštine, kako one koju su utemeljili mistici, teolozi i filozofi, tako i one otkroviteljske baštine koja se spominje u predanjima i sakralnim spisima.

Nezami je zapravo najveći pripovedač u istoriji persijske poezije. Njegova grandiozna dela vekovima su predstavljala inspiraciju kasnijim pesnicima i književnicima.

Učestvuju: dr Said Safari, profesor persijskog jezika, Petar Janaćković, prevodilac Nezamijevih pesama, i studenti Katedre za orijentalistiku Filološkog fakulteta UB

Uvodna reč: Amir Purpezešk, ataše za kulturu Ambasade i direktor Kulturnog centra Irana ‎u Beogradui Jelena Nidžović, gostujuća urednica književno-tribinskog programa KCB

Loading...