Деана Петровић ▪︎ Ливница песама

18.04.2024-18.05.2024, 12:00-20:00

Ауторка концепта:
Деана Петровић

Композиторка:
Светлана Мараш

Коришћени архивски материјали:
Радио-телевизија Србије (Одељење за историографију и програмска шема Трезор), Архив Филмске новости и Музеј Југославије

————————————-

Пратећи програм:

Четвртак, 25. април, 18.00
3/3 ВОЂЕЊА
Историчари уметности и сарадници Ликовног програма КЦБ Сенка Ристивојевић и Владимир Бјеличић воде посетиоце кроз три изложбе у три галерије КЦБ.

————————————-

Ливница песама је имерзивна аудио-визуелна инсталација направљена од видео пројекција и вишеканалног звука базирана на видео снимцима југословенских фабрика, градилишта и омладинских радних акција преузетих из телевизијских, музејских и филмских архива. Главни актери тих снимака су радници-песници чије се поезија бави дубоким егзистенцијалистичким питањима живота радничке класе и положајем радника као појединаца у производном ланцу.

Реч је о делу докторског пројекта Интердисциплинарних студија дигиталне уметности београдског универзитета који је инцијално представљен 2017. године у простору хангара Луке Београд. Иако замишљена за велике, напуштене индустријске просторе, овом приликом Ливница песама ће бити представљена у новом издању преформулисаном у односу галеријски контекст.

———————————————–

Деана Петровић је завршила интердисциплинарне докторске студије Дигиталних уметности на Универзитету у Београду 2018 године. Вишегодишње искуство у педагошком раду на Академији уметности у Београду на Kатедри за фотографију и дизајн. Излагала уметничке радове на бројним фестивалима и изложбама у земљи и иностранству. У свом докторском раду изучавала је хибридност простора кроз мапиране имерсивне пројекције у напуштеном индустријком простору.

 

Loading...