Festival o Kafki, sada ▪︎ K.

11.04.2024-18.05.2024, 10:00-20:00

Franc Kafka (1883–1924) nesumnjivo je jedna od najizuzetnijih književnih figura 20. veka, jedan od najčitanijih – i svakako najzagonetnijih autora. Bezbrojni prevodi, interpretacije, kao i intermedijalna preobražavanja njegovih tekstova svedoče o svevremenoj važnosti Kafkinih svetova i aktuelnosti njegovog dela danas.

Stota godišnjica piščeve smrti u Beogradu biće obeležena sedmodnevnim festivalom Kafka, sada ▪︎ K. – koji će se održati od 11. do 18. maja, na više lokacija u Beogradu, i okupiti goste iz Srbije, Austrije i Češke. Festival će prikazati čitav repertoar perspektiva i registara savremene umetnosti i humanistike i, obraćajući se najširoj publici, svih uzrasnih kategorija, aktuelizovati transformativni potencijal Kafkinog dela po društvenu zajednicu i pojedinca.

Pred zvanično otvaranje festivala, u Dvorani Kulturnog centra Beograda osmišljen je filmski program, u okviru kojeg će Kafkino delo biti predstavljeno kroz prizme dela velikih evropskih režisera, kao i kroz kratkometražne, eksperimentalne i dokumentarističke forme.

Nakon zvaničnog otvaranja festivala u vidu scenskog izvođenja „Seoskog lekara” i plesnog performansa na predlošku „Preobražaja” mirage nymphs uslediće raznovrstan govorni program u vidu predavanja, razgovora i predstavljanja knjiga: srpskog izdanja romana Život posle Kafke češke autorke i gošće festivala Magdalene Placove i ilustrovane knjige priča za decu Prašina, balegar i Kristina, odgovora tri savremena srpska autora za decu na Kafkine priče nastalog na poziv Kulturnog centra Beograda.

Poslednji festivalski dan, pored govornih programa, donosi likovnu radionicu za decu i razgovor sa studentima Fakulteta likovnih umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti povodom izložbe „Medijamorfoze”, realizovane u onlajn formatu. Festival će se završiti javnim čitanjem „Umetnika u gladovanju”. Tokom trajanja festivala biće postavljena izložba Komplett Kafka austrijskog strip autora Nikolasa Malera.

Festival K. Kafka, sada zajedno organizuju Kulturni centrar Beograda, Goethe-Institut u Beogradu, Austrijski kulturni forum u Beogradu, Češki centar Beograd, Kulturnim centrom Beograda i mrežom EUNIC u Srbiji.

Loading...