Фестивал о Кафки, сада ▪︎ К.

11.04.2024-18.05.2024, 10:00-20:00

Франц Кафка (1883–1924) несумњиво је једна од најизузетнијих књижевних фигура 20. века, један од најчитанијих – и свакако најзагонетнијих аутора. Безбројни преводи, интерпретације, као и интермедијална преображавања његових текстова сведоче о свевременој важности Кафкиних светова и актуелности његовог дела данас.

Стота годишњица пишчеве смрти у Београду биће обележена седмодневним фестивалом Кафка, сада ▪︎ К. – који ће се одржати од 11. до 18. маја, на више локација у Београду, и окупити госте из Србије, Аустрије и Чешке. Фестивал ће приказати читав репертоар перспектива и регистара савремене уметности и хуманистике и, обраћајући се најширој публици, свих узрасних категорија, актуелизовати трансформативни потенцијал Кафкиног дела по друштвену заједницу и појединца.

Пред званично отварање фестивала, у Дворани Културног центра Београда осмишљен је филмски програм, у оквиру којег ће Кафкино дело бити представљено кроз призме дела великих европских режисера, као и кроз краткометражне, експерименталне и документаристичке форме.

Након званичног отварања фестивала у виду сценског извођења „Сеоског лекара” и плесног перформанса на предлошку „Преображаја” mirage nymphs уследиће разноврстан говорни програм у виду предавања, разговора и представљања књига: српског издања романа Живот после Кафке чешке ауторке и гошће фестивала Магдалене Плацове и илустроване књиге прича за децу Прашина, балегар и Кристина, одговора три савремена српска аутора за децу на Кафкине приче насталог на позив Културног центра Београда.

Последњи фестивалски дан, поред говорних програма, доноси ликовну радионицу за децу и разговор са студентима Факултета ликовних уметности и Факултета примењених уметности поводом изложбе „Медијаморфозе”, реализоване у онлајн формату. Фестивал ће се завршити јавним читањем „Уметника у гладовању”. Током трајања фестивала биће постављена изложба Комплетт Кафка аустријског стрип аутора Николаса Малера.

Фестивал К. Кафка, сада заједно организују Културни центрар Београда, Гоетхе-Институт у Београду, Аустријски културни форум у Београду, Чешки центар Београд, Културним центром Београда и мрежом ЕУНИЦ у Србији.

Loading...