IMAGINE: FILM ▪︎ Austrijski filmski festival

25.04.2024-28.04.2024, 18:00-20:00

Austrijski filmski festival 2024 održava se u periodu od 25. do 28. aprila, u Dvorani Kulturnog centra Beograda, pod sloganom Imagine: Film. U glavnom festivalskom programu publiku očekuje šest savremenih austrijskih filmova novije produkcije: „Nula kalorija” rediteljke Džesike Hausner, „Sparta” i „Rimini” Ulriha Zajdla, „Porodična večera” Petera Hengla, „Europa” rediteljke Sudabe Mortezaj i „Rikerl” Adrijana Gojgingera, čija će srpska premijera zatvoriti festival. Selektor ovogodišnjeg izdanja Austrijskog filmskog festivala je reditelj, scenarista i filmski kritičar Saša Radojević.

U okviru festivala, u četvrtak i petak, 25. i 26. aprila, održaće se i program Imagine Green Film posvećen istraživanju teme zelene transformacije filmske industrije, oblasti sa najvećim negativnim uticajem na životnu sredinu u kontekstu kulture i kreativnih sektora. Program se sastoji od panel diskusije Challenges and Practices – Green Transformation in the Film Industry, čiji će fokus biti usmeren na promišljanje različitih pristupa u pogledu zelene transformacije polja, kao i izazova i potencijala u njihovoj implementaciji iz perspektive javnih politika, i Industry Session segmenta, orijentisanog ka prezentaciji nove profesije zelenog konsultanta u filmskoj industriji i analizi njegove uloge u kontekstu produkcionog procesa.

Amadeus Faltajner, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, povodom predstojećeg izdanja festivala je izjavio: „Austrijski filmski festival postao je godišnji vrhunac našeg bogatog kulturnog programa. Ove godine u selekciji imamo mnogo novih uzbudljivih ostvarenja. Posebno sam zadovoljan što filmom ‘Rikerl’ srpskoj publici možemo da pružimo impresivan uvid u bečku andergraund kulturnu scenu i što možemo da poželimo dobrodošlicu Vudu Jurgensu, zvezdanom gostu koji podjednako blista u nekoliko umetničkih žanrova (muzika i film). Nadam se da ćete svi uživati istražujući mnoge aspekte austrijskog filma!”

Festival se održava u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

———————————————————-

REČ SELEKTORA FESTIVALA

Festival austrijskog filma ove godine bioskopskim gledaocima nudi nekoliko smernica koje suštinski određuju tu kinematografiju. Filmovi Ulriha Zajdla („Rimini“ i „Sparta“), reditelja proslavljenog minimalističkim dokudramama, deo su jedinstvene celine koju nose socijalno degradirane persone, dva brata spremna da se predstavljaju kao snažne osobe krijući tako svoju unutrašnju tamu. Naličje sveta izobilja kroz mentalni inženjering, i atmosferu dostojnu negativne utopije, dočarala je Džesika Hauzner u „Klubu Zero“, filmu o totalitarizmu koji se lako izrodi iz diktata zdravlja i lepote. U filmu „Porodična večera“, reditelj Peter Hengl, na fonu žanra radikalnog psiho trilera, koji nije za svačiji ukus, takođe se bavi slamanjem volje osobe koja ne može da se podvrgne rigoroznoj dijeti. O manipulacijama vezanim za aktuelne neokolonijalne strategije, koje ovdašnji gledaoci lako mogu da prepoznaju kao deo ličnog iskustva, na upečatljiv način se svedoči u filmu „Evropa“ Sudabe Mortezaj, dok se u filmu „Rikerl“ Adrijana Gojgingera, kroz gorkoslatki prikaz margine, daje tračak nade da je i u surovim društvenim okolnostima moguće sačuvati integritet. Ovogodišnji uvid u austrijsku kinematografiju nudi svakom gledaocu naličje evropske perspektive, s ciljem da se sa njom suoči i u zavisnosti od lične moći pronađe pravo rešenje za sebe.

Saša Radojević, selektor festivala

———————————————————-

NA PROGRAMU

CLUB ZERO – JESSICA HAUSNER
110 min, engleski jezik, 2023.

Gospođica Novak (Mia Vasikovska) predaje predmet „Svesna ishrana“ u elitnoj školi. Odeljenje je potpuno začarano harizmom nastavnice – ko ne bi želeo da smanji masnoću u telu, da bude u formi i da istovremeno spase svet? Ali, postepeno gospođica Novak uvlači svoje učenike u apsurdan i opasan kult iz kojeg ne mogu ili ne žele da pobegnu. Zajedno idu u propast, pevajući i umirući od gladi.

Režija: Jessica Hausner
Scenario: Jessica Hausner, Geraldine Bajard
Direktor fotografije: Martin Gschlacht
Montaža: Karina Ressler
Uloge: Mia Wasikowska, Sidse Babette Knudsen, Elsa Zylberstein, Mathieu Demy, Amir El-Masry
Produkcija: Bruno Wagner, Johannes Schubert, coop99 filmproduktion

Evropska nagrada za izuzetnost 2023 za najbolju originalnu muziku (Markus Binder)

RICKERL – ADRIAN GOIGINGER
105 min, nemački jezik, 2023.

Idealista Erih „Rikerl“ Bohaček sastavlja kraj s krajem kao ulični muzičar u Beču. Sanja da svojim melanholičnim, duhovitim pesmama napravi veliki iskorak, ali se uvek sam sebi ispreči na tom putu. Istovremeno, on se trudi da svom osmogodišnjem sinu, koji je sa njim svakog drugog vikenda, bude otac pun ljubavi. Reditelj Adrian Goiginger inspiraciju je našao u austropopu ali i u životnoj priči glavnog glumca, muzičara Vudua Jurgensa, koji će mini koncertom i razgovorom sa publikom svečano zatvoriti ovogodišnji festival.

Režija: Adrian Goiginger
Scenario: Adrian Goiginger
Direktor fotografije: Paul Sprinz
Montaža: Martin Pfeil
Uloge: Voodoo Jürgens (počasni gost festivala), Ben Winkler, Agnes Hausmann, Rudi Larsen, Nicole Beutler, Claudius von Stolzmann
Produkcija: Peter Wildling, Martin Pfeil, David Stöllinger, Adrian Goiginger, Gerrit Klein, 2010 Entertainment GmbH, Giganten Film (D)

EUROPA – SUDABEH MORTEZAI
98 min, nemački, engleski i albanski jezik, 2023.

Mlada, ambiciozna menadžerka Beate je u profesionalnoj misiji za multinacionalnu korporaciju pod nazivom EUROPA na Balkanu, naizgled da promoviše filantropiju i investicije u nerazvijenim regionima. Njeno putovanje je vodi u udaljenu dolinu u Albaniji, gde pokušava da otkupi zemlju od nekoliko preostalih meštana zbog prvobitno nejasnog plana. Ona dolazi u sukob sa Džetnorom, tvrdoglavim i duboko duhovnim farmerom i pčelarom koji odbija da se odrekne zemlje svojih predaka.

Režija: Sudabeh Mortezai
Scenario: Sudabeh Mortezai
Direktor fotografije: Klemens Hufnagl
Montaža: Julia Drack
Uloge: Lilith Stangenberg, Jetnor Gorezi, Steljona Kadillari, Mirando Sylari, Tobias Winter
Produkcija: Mehrdad Mortezai, Sudabeh Mortezai, Fratella Filmproduktion

FAMILY DINNER – Peter Hengl
97 min, nemački jezik, 2022.

Kada Simi stigne u seosku vikendicu svoje ujne Klaudije, čuvene nutricionistkinje, nije baš najsrdačnije dočekana. Tinejdžerka sa viškom kilograma nadala se da će izgubiti nekoliko kilograma tokom uskršnjih praznika, uz ujninu stručnu pomoć. Ali dobijanje takve vrste pomoći podrazumeva pakt odricanja i odanosti iz koga se ne može pobeći. Peter Hengl pušta svoj debitantski horor film „Porodična večera“ da se krčka na laganoj vatri pre nego što posluži zaista jeziv banket.

Režija: Peter Hengl
Scenario: Peter Hengl
Direktor fotografije: Gabriel Krajanek
Montaža: Sebastian Schreiner
Uloge: Pia Hierzegger, Michael Pink, Nina Katlein, Alexander Sladek
Produkcija: Lola Basara, Alexander Glehr, Johanna Scherz

RIMINI – ULRICH SEIDL
114 min, nemački, rumunski i italijanski jezik, 2022.

Riči Bravo, nekada uspešna pop zvezda, juri za izbledelom slavom u snegom prekrivenom Riminiju, zarobljen između konstantnog pijanstva i koncerata za autobuse pune turista. Svet mu se urušava kada mu odrasla ćerka upadne u život i traži novac koga nema. Njegova patnja je i stvarna i lažna kao i njegova ljubav, a njegovo pevanje je usamljeni monolog gubitnika..

Režija: Ulrich Seidl
Scenario: Ulrich Seidl, Veronika Franz
Direktor fotografije: Wolfgang Thaler
Montaža: Monika Willi
Uloge: Michael Thomas, Hans-Michael Rehberg, Tessa Göttlicher, Inge Maux
Produkcija: Ulrich Seidl

SPARTA – ULRICH SEIDL
101 min, nemački i rumunski jezik, 2022.

Evald se doselio u Rumuniju pre nekoliko godina. Sada u svojim 40-im, traži novi početak. Napustivši devojku, seli se u unutrašnjost. Sa malim dečacima iz sela pretvara propadajuću školu u tvrđavu. Deca uživaju u novom, bezbrižnom postojanju. Nepoverenje seljana ubrzo se budi, a Evald je primoran da se suoči sa istinom koju je dugo skrivao. Sparta je, pored Riminija, drugi deo diptiha Ulriha Zajdla o nemogućnosti bega od prošlosti i o bolu pronalaženja sebe.

Režija: Ulrich Seidl
Scenario: Ulrich Seidl, Veronika Franz
Direktor fotografije: Wolfgang Thaler, Serafin Spitzer
Montaža: Monika Willi
Uloge: Georg Friedrich, Florentina Elena Pop, Hans-Michael Rehberg, Marius Ignat, Octavian-Nicolae Cocis
Produkcija: Ulrich Seidl, Philippe Bober, Michel Merkt, Ulrich Seidl Filmproduktion GmbH

 

Fotografije: austrianfilms.com

 

 

Loading...