IMAGINE GREEN FILMING ▪︎ Austrijski filmski festival 2024.

25.04.2024-26.04.2024, 10.00-18.30

Program Imagine Green Film u okviru Austrijskog filmskog festivala 2024. posvećen je istraživanju teme zelene transformacije filmske industrije, oblasti sa najvećim negativnim uticajem na životnu sredinu u kontekstu kulture i kreativnih sektora. Program se sastoji od panel diskusije Challenges and Practices – Green Transformation in the Film Industry, čiji će fokus biti usmeren na promišljanje različitih pristupa u pogledu zelene transformacije polja, kao i izazova i potencijala u njihovoj implementaciji iz perspektive javnih politika, i Industry Session segmenta, orjentisanog ka prezentaciji nove profesije- zelenog konsultanta u filmskoj industriji i analizi njegove uloge u kontekstu produkcionog procesa.

AGENDA PROGRAMA

1. dan
Četvrtak, 25. april
Dvorana Kulturnog centra Beograda

18.00 – 18.30 // Prezentacija Evergreen Prisma –⁠ austrijska platforma posvećena istraživanju različitih eko-održivih pristupa i strategija za smanjenje štetnih emisija u filmskoj industriji

18.30 – 19.30 // Panel diskusija Challenges and Practices – Green Transformation in the Film Industry

Učesnici:
Ditlind Rot (Dietlind Rott), Lower Austrian Film Commission
Nina Hauzer (Nina Hauser), Austrian Film Institute
Predstavnik Filmskog centra Srbije

Moderatorka: dr Jovana Karaulić, Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, Green Art Incubator

———————————————

2. dan
Petak, 26. april
Kulturni centar Beograda

10.00 – 12.00 // Industry session –⁠ Uvod u novu profesiju: zeleni konsultanti u filmskoj industriji

Predavači:
Ditlind Rot (Dietlind Rott), Lower Austrian Film Commission
Nina Hauzer (Nina Hauser), Austrian Film Institute

Ditlind Rot (Dietlind Rott)
Temom zelenog filma bavi se od 2013. godine, od početka svog angažmana u okviru Filmske komisije Donje Austrije (Lower Austrian Film Commission). 2018. godine, zajedno sa svojim timom objavljuje EVERGREEN, prvi zeleni filmski vodič u Austriji, koji je ubrzo prerastao u EVERGREEN PRISMA –⁠ Digitalnu platformu, Green Film Education & Joint Network. Kao komesar za zeleni film, Ditlind Rot nastavlja da razvija LAFC-ov međunarodno orijentisan portfolio, zajedno sa svojim posvećenim timom i mrežom partnera. Ona je jedna od četiri osnivača Nacionalne asocijacije zelenih filmskih konsultanata Austrije – VGFCA, aktivna članice „Grupe za edukaciju u polju održivosti“ EUROIMAGES-a, kao i zelene radne grupe „Zeleni region“ evropskog udruženja Cine Regio. LAFC, sa svojom EVERGREEN PRISMA, sada se smatra evropskim središte kompetencija za zeleni film, sa brojnim nominacijama i nagradama u ovoj oblasti.

Nina Hauzer (Nina Hauser)
Svojim učešćem na brojnim LAFC Green Film seminarima, Nina Hauzer stekla je brojna znanja i veštine u ovoj oblasti, te pored svog rada kao menadžerke projekata u Austrijskom filmskom institutu (Österreichisches Filminstitut), postala je njegov zvanični službenik za održivost 2020. Godine, nadgledajući program eko-sertifikacije. Na ovoj poziciji, Nina je razvila dva vodiča Austrijskog filmskog instituta na temu održivog razvoja projekta i zelene produkcije – Green Concept i Green Report.

Loading...