IMAGINE GREEN FILMING ▪︎ Аустријски филмски фестивал 2024.

25.04.2024-26.04.2024, 10.00-18.30

Програм Imagine Green Film у оквиру Аустријског филмског фестивала 2024. посвећен је истраживању теме зелене трансформације филмске индустрије, области са највећим негативним утицајем на животну средину у контексту културе и креативних сектора. Програм се састоји од панел дискусије Challenges and Practices – Green Transformation in the Film Industry, чији ће фокус бити усмерен на промишљање различитих приступа у погледу зелене трансформације поља, као и изазова и потенцијала у њиховој имплементацији из перспективе јавних политика, и Industry Session сегмента, орјентисаног ка презентацији нове професије- зеленог консултанта у филмској индустрији и анализи његове улоге у контексту продукционог процеса.

АГЕНДА ПРОГРАМА

1. дан
Четвртак, 25. април
Дворана Културног центра Београда

18.00 – 18.30 // Презентација Evergreen Prisma –⁠ аустријска платформа посвећена истраживању различитих еко-одрживих приступа и стратегија за смањење штетних емисија у филмској индустрији

18.30 – 19.30 // Панел дискусија Challenges and Practices – Green Transformation in the Film Industry

Учесници:
Дитлинд Рот (Dietlind Rott), Lower Austrian Film Commission
Нина Хаузер (Nina Hauser), Austrian Film Institute
Представник Филмског центра Србије

Модераторка: др Јована Караулић, Факултет драмских уметности у Београду, Green Art Incubator

———————————————

2. дан
Петак, 26. април
Културни центар Београда

10.00 – 12.00 // Industry session –⁠ Увод у нову професију: зелени консултанти у филмској индустрији

Предавачи:
Дитлинд Рот (Dietlind Rott), Lower Austrian Film Commission
Нина Хаузер (Nina Hauser), Austrian Film Institute

Дитлинд Рот (Dietlind Rott)
Темом зеленог филма бави се од 2013. године, од почетка свог ангажмана у оквиру Филмске комисије Доње Аустрије (Lower Austrian Film Commission). 2018. године, заједно са својим тимом објављује EVERGREEN, први зелени филмски водич у Аустрији, који је убрзо прерастао у EVERGREEN PRISMA –⁠ Дигиталну платформу, Green Film Education & Joint Network. Као комесар за зелени филм, Дитлинд Рот наставља да развија LAFC-ов међународно оријентисан портфолио, заједно са својим посвећеним тимом и мрежом партнера. Она је једна од четири оснивача Националне асоцијације зелених филмских консултаната Аустрије – VGFCA, активна чланице „Групе за едукацију у пољу одрживости“ EUROIMAGES-а, као и зелене радне групе „Зелени регион“ европског удружења Cine Regio. LAFC, са својом EVERGREEN PRISMA, сада се сматра европским средиште компетенција за зелени филм, са бројним номинацијама и наградама у овој области.

Нина Хаузер (Nina Hauser)
Својим учешћем на бројним LAFC Green Film семинарима, Нина Хаузер стекла је бројна знања и вештине у овој области, те поред свог рада као менаџерке пројеката у Аустријском филмском институту (Österreichisches Filminstitut), постала је његов званични службеник за одрживост 2020. Године, надгледајући програм еко-сертификације. На овој позицији, Нина је развила два водича Аустријског филмског института на тему одрживог развоја пројекта и зелене продукције – Green Concept и Green Report.

Loading...