Koncert fagotista Marija Ivančova i Bogdana Đuranovića

09.04.2024., 21:00

Mladi fagotisti Mario Ivančov i Bogdan Đuranović, studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu će nastupiti zajedno sa pijanistom Dušanom Grozdanovićem.

Program:
Volfgang Amadeus Mocart
Koncert za fagot u Be–duru, K. 191
Allegro
Andante ma Adagio
Rondo – Tempo di Menuetto

Mihail Glinka
Prvi stav Sonate za violu i klavir u de–molu (ar. za fagot i klavir: Ivan Kostlan)
Allegro moderato

Gabrijel Pjerne
Koncertni komad za fagot, op. 35

Volfgang Amadeus Mocart
Sonata za fagot i violončelo, K. 292 (ar. za dva fagota)
Allegro
Andante
Rondo – Allegro

Biografije:
Mario Ivančov (Skoplje, 2003) je kao darovit učenik, bez prethodno završene osnovne škole, 2018. godine upisao srednju muzičku školu DMBUC Ilija Nikolovski – Luj u Skoplju, instrumentalni odsek – fagot u klasi Gorana Zafirovića. Nastupao je na brojnim koncertima i takmičenjima na kojima je ostvario zapažene rezultate, među kojima su prva nagrada i laureat na Državnom takmičenju ZDNMBU Harmonija MB (Severna Makedonija, 2019, 2021, 2022), prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko (Beograd, 2020, 2023), kao i na Međunarodnom takmičenju Art in  (Severna Makedonija, 2021). Trenutno je student druge godine osnovnih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Nenada Jankovića. Nastupao je sa Omladinskim orkestrom WBYO u Minhenu, i kao član kamernog ansambla i kao član orkestra. Trenutno nastupa kao honorarni član orkestra VO Vratsa Bulgaria u Bugarskoj i kao član Sarajevske filharmonije. Nastupao je kao solista na koncertima Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Bogdan Đuranović (2002) je završio Osnovnu i SMŠ Davorin Jenko u klasi Nenada Jankovića. Trenutno je student treće godine osnovnih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Nenada Jankovića. Osvojio je brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima kao solista i član kamernih sastava. Usavršavao se na majstorskom kursu kod Giorgija Mandolesija. Bio je član različitih međunarodnih omladinskih orkestara, od kojih se najviše ističe European Spirit of Youth Orchestra. Nastupao je sa orkestrima kao što su Beogradska filharmonija, Vojvođanski simfonijski orkestar, Salcburška filharmonija, Orkestar Opere SNP-a, Kamerata Novi Sad, Zrenjaninska filharmonija i drugi. Sarađivao je sa mnogim dirigentima, kao što su Aleksandar Marković, Elizabet Fuhs, Aleksandar Kojić, Osvaldo Fereira… Nastupao je kao solista sa orkestrom Kamerata Novi Sad. Sarađuje sa kompozitorkom Stanislavom Gajić, i izvodi njene kompozicije.

Dušan Grozdanović (Beograd, 1993) je započeo muzičko obrazovanje sa šest godina u klasi Olge Latković, a nastavio u klasi Dušice Radulović i Zlate Maleš, kod koje je završio SMŠ Kosta Manojlović u Zemunu. Osnovne i master studije je završio na FMU u Beogradu u klasi red. prof. Branka Penčića. Pohađao je majstorske kurseve renomiranih pijanista i profesora. Za vreme školovanja je osvojio nagrade i priznanja na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, a izdvajaju se prve nagrade na takmičenjima Nikolaj Rubinštajn (Pariz, 2002), Citta di Gorizia (Italija, 2003), Republičkim takmičenjima (2001, 2003, 2005, 2007) i na Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko (Beograd, 2006, 2007, 2009). Bio je laureat Međunarodnog takmičenja Mihajlo Vukdragović (Šabac, 2007). Nastupao je na koncertima u sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, Galerije KNU, SANU, Beogradske filharmonije, SKC-a, Narodnog pozorišta i ostalim koncertnim salama u Srbiji i u inostranstvu.
Član je klavirskog dua VooDoo sa pijanistom Vukom Božilovićem, sa kojim uspešno nastupa i osvaja nagrade na festivalima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Zajedno pohađaju treću godinu doktorskih akademskih studija na Katedri za kamernu muziku na FMU u Beogradu u klasi vanr. prof. Sonje Lončar.
Zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao stručni saradnik – korepetitor na Katedri za duvačke instrumente.

Loading...