Концерт фаготиста Марија Иванчова и Богдана Ђурановића

09.04.2024., 21:00

Млади фаготисти Марио Иванчов и Богдан Ђурановић, студенти Академије уметности у Новом Саду ће наступити заједно са пијанистом Душаном Гроздановићем.

Програм:
Волфганг Амадеус Моцарт
Концерт за фагот у Бе–дуру, К. 191
Allegro
Andante ma Adagio
Rondo – Tempo di Menuetto

Михаил Глинка
Први став Сонате за виолу и клавир у де–молу (ар. за фагот и клавир: Иван Костлан)
Allegro moderato

Габријел Пјерне
Концертни комад за фагот, оп. 35

Волфганг Амадеус Моцарт
Соната за фагот и виолончело, K. 292 (ар. за два фагота)
Allegro
Andante
Rondo – Allegro

Биографије:
Марио Иванчов (Скопље, 2003) је као даровит ученик, без претходно завршене основне школе, 2018. године уписао средњу музичку школу ДМБУЦ Илија Николовски – Луј у Скопљу, инструментални одсек – фагот у класи Горана Зафировића. Наступао је на бројним концертима и такмичењима на којима је остварио запажене резултате, међу којима су прва награда и лауреат на Државном такмичењу ЗДНМБУ Хармонија МБ (Северна Македонија, 2019, 2021, 2022), прва награда на Међународном такмичењу Даворин Јенко (Београд, 2020, 2023), као и на Међународном такмичењу Арт ин  (Северна Македонија, 2021). Тренутно је студент друге године основних студија на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Ненада Јанковића. Наступао је са Омладинским оркестром WBYО у Минхену, и као члан камерног ансамбла и као члан оркестра. Тренутно наступа као хонорарни члан оркестра ВО Вратса Булгариа у Бугарској и као члан Сарајевске филхармоније. Наступао је као солиста на концертима Академије уметности у Новом Саду.

Богдан Ђурановић (2002) је завршио Основну и СМШ Даворин Јенко у класи Ненада Јанковића. Тренутно је студент треће године основних студија на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Ненада Јанковића. Освојио је бројне награде на републичким и међународним такмичењима као солиста и члан камерних састава. Усавршавао се на мајсторском курсу код Гиоргија Мандолесија. Био је члан различитих међународних омладинских оркестара, од којих се највише истиче European Spirit of Youth Orchestra. Наступао је са оркестрима као што су Београдска филхармонија, Војвођански симфонијски оркестар, Салцбуршка филхармонија, Оркестар Опере СНП-а, Камерата Нови Сад, Зрењанинска филхармонија и други. Сарађивао је са многим диригентима, као што су Александар Марковић, Елизабет Фухс, Александар Којић, Освалдо Фереира… Наступао је као солиста са оркестром Камерата Нови Сад. Сарађује са композиторком Станиславом Гајић, и изводи њене композиције.

Душан Гроздановић (Београд, 1993) је започео музичко образовање са шест година у класи Олге Латковић, а наставио у класи Душице Радуловић и Злате Малеш, код које је завршио СМШ Коста Манојловић у Земуну. Основне и мастер студије је завршио на ФМУ у Београду у класи ред. проф. Бранка Пенчића. Похађао је мајсторске курсеве реномираних пијаниста и професора. За време школовања је освојио награде и признања на бројним домаћим и међународним такмичењима, а издвајају се прве награде на такмичењима Николај Рубинштајн (Париз, 2002), Citta di Gorizia (Италија, 2003), Републичким такмичењима (2001, 2003, 2005, 2007) и на Међународном такмичењу Даворин Јенко (Београд, 2006, 2007, 2009). Био је лауреат Међународног такмичења Михајло Вукдраговић (Шабац, 2007). Наступао је на концертима у сали Задужбине Илије М. Коларца, Галерије КНУ, САНУ, Београдске филхармоније, СКЦ-а, Народног позоришта и осталим концертним салама у Србији и у иностранству.
Члан је клавирског дуа VooDoo са пијанистом Вуком Божиловићем, са којим успешно наступа и осваја награде на фестивалима и такмичењима у земљи и иностранству. Заједно похађају трећу годину докторских академских студија на Катедри за камерну музику на ФМУ у Београду у класи ванр. проф. Соње Лончар.
Запослен је на Академији уметности у Новом Саду као стручни сарадник – корепетитор на Катедри за дувачке инструменте.

Loading...