Koncert flautistkinje Jelene Jakovljević i pijaniste Stevana Spalevića

15.04.2024., 20:00

Jelena Jakovljević i Stevan Spalević sarađuju i na koncertom podijumu i na Fakultetu umetnosti u Nišu gde rade kao profesori, a njihova uspešna saradnja rezultirala je brojnim koncertima širom Srbije.

Program:
Johan Sebastijan Bah
Kuranta iz Svite za violončelo br. 6 u De–duru, BWV 1012 (u aranžmanu za solo flautu)

Otar Taktakišvili
Sonata za flautu i klavir
Allegro cantabile
Aria. Moderato con moto
Allegro scherzando

Alfredo Kazela
Sičilijana i burleska, za flautu i klavir, op. 23
Sicilienne (Andantino languido e dolce)
Burlesque (Presto vivace)

Žil Muke
Sonata za flautu i klavir Panova frula, op. 15
Pan et les Berges
Pan et les Oiseaux
Pan et les Nyphes

Biografije:
Jelena Jakovljević (Niš, 1983) je završila muzičku školu u Nišu u klasi Slavice Jovanović. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (2007) sa najvišom ocenom iz glavnog predmeta. Dobitnica je nagrade iz fonda Jakov Srejović FMU. Pohađala je majstorske kurseve eminentnih flautista. Doktorirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu 2016. godine, odbranivši temu doktorskog umetničkog projekta Promene u flautskom zvuku i tehnici u doba romantizma.
Radila je na mestu prve flaute Niškog simfonijskog orkestra, a od 2017. godine redovno je angažovana u Crnogorskom simfonijskom orkestru iz Podgorice i Simfonijskom orkestru Makris iz Beograda. Kao član pomenutih orkestara, ostvaruje uspešne koncerte i saradnju sa eminentnim srpskim i stranim dirigentima. Nastupala je više puta kao solista sa Niškim simfonijskim orkestrom izvodeći koncerte za flautu i orkestar Mocarta, K. F. E. Baha, Hajdna, Štamica i Merkadantea. Bila je učesnik Nacionalne koncertne sezone 2008. godine u organizaciji Ministarstva za kulturu Republike Srbije i pod pokroviteljstvom Predsednika Republike. Kao solistički, kamerni i orkestarski izvođač, predstavila se u gradovima širom zemlje i inostranstvu, kao i na renomiranim muzičkim festivalima kao što su Mokranjčevi dani, Nimus, Somus, Bemus, Festival muzika Riva u Rivi del Garda (Italija), Jesenjske muzičke svečanosti u Skoplju, 62. Festival muzičkih i baletskih pedagoga Srbije, Muzičko leto u Vrnjačkoj Banji, Flauta fest u Beogradu, Festival flauta Tahir Kulenović u Valjevu, Maj-mesec muzike u Vranju i drugi.
Od 2008. godine je angažovana na Fakultetu umetnosti u Nišu na Katedri za duvačke instrumente kao asistent, na glavnom predmetu-flauta. Od 2015. godine stiče nastavničko zvanje – docent a potom 2020. godine napreduje u zvanje vanredni profesor na ovom fakultetu. Od 2021. godine je angažovana kao šef Katedre za duvačke instrumente.

Stevan Spalević je završio odsek za klavir osnovne i srednje muzičke škole u rodnom gradu Nišu u klasi prof. Milene Rajković. Zvanje diplomiranog pijaniste stekao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Svetlane Bogino, a 2018. godine je završio postdiplomske studije kamerne muzike na akademiji Scuola di Musica di Fiesole u Firenci u klasi  prof. Bruna Kanina. Doktorirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na temu Savremeni pristup interpretaciji poznog Betovenovog klavirskog opusa (op. 106, 109 i 126): put ka verodostojnom tumačenju urtekst izdanja pod mentorstvom prof. Aleksandra Serdara i prof. Sonje Marinković 2020. godine. Od 2021. godine se usavršava na Međunarodnoj akademiji J. S. Bah u Alerštetu u Nemačkoj, a 2022. godine je upisao postdiplomske studije dirigovanja i klavira na akademiji Scuola di Musica di Fiesole u Firenci u klasi prof. Rikarda Kastra.
Od 2010. godine se usavršava na Međunarodnoj letnjoj akademiji Mocarteum i na kursevima eminentnih pijanista i pedagoga. Nastupao je više puta kao solista i dirigent sa Niškim simfonijskim orkestrom izvodeći klavirske koncerte Mocarta, Betovena, Bramsa i Šostakoviča. Nastupao je u Holandiji, Španiji, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji kao i širom Srbije.
Značajna pedagoška iskustva stekao je radeći kao asistent na katedrama za klavir Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu i Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Od 2008. godine je zaposlen na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu, a 2022. godine je napredovao u zvanje vanredni profesor na Katedri za klavir kao nastavnik klavira i metodike nastave klavira.

Loading...