Концерт флаутисткиње Јелене Јаковљевић и пијанисте Стевана Спалевића

15.04.2024., 20:00

Јелена Јаковљевић и Стеван Спалевић сарађују и на концертом подијуму и на Факултету уметности у Нишу где раде као професори, а њихова успешна сарадња резултирала је бројним концертима широм Србије.

Програм:
Јохан Себастијан Бах
Куранта из Свите за виолончело бр. 6 у Де–дуру, BWV 1012 (у аранжману за соло флауту)

Отар Тактакишвили
Соната за флауту и клавир
Allegro cantabile
Aria. Moderato con moto
Allegro scherzando

Алфредо Казела
Сичилијана и бурлеска, за флауту и клавир, оп. 23
Sicilienne (Andantino languido e dolce)
Burlesque (Presto vivace)

Жил Муке
Соната за флауту и клавир Панова фрула, оп. 15
Pan et les Berges
Pan et les Oiseaux
Pan et les Nyphes

Биографије:
Јелена Јаковљевић (Ниш, 1983) је завршила музичку школу у Нишу у класи Славице Јовановић. Дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду (2007) са највишом оценом из главног предмета. Добитница је награде из фонда Јаков Срејовић ФМУ. Похађала је мајсторске курсеве еминентних флаутиста. Докторирала је на Факултету музичке уметности у Београду 2016. године, одбранивши тему докторског уметничког пројекта Промене у флаутском звуку и техници у доба романтизма.
Радила је на месту прве флауте Нишког симфонијског оркестра, а од 2017. године редовно је ангажована у Црногорском симфонијском оркестру из Подгорице и Симфонијском оркестру Макрис из Београда. Као члан поменутих оркестара, остварује успешне концерте и сарадњу са еминентним српским и страним диригентима. Наступала је више пута као солиста са Нишким симфонијским оркестром изводећи концерте за флауту и оркестар Моцарта, К. Ф. Е. Баха, Хајдна, Штамица и Меркадантеа. Била је учесник Националне концертне сезоне 2008. године у организацији Министарства за културу Републике Србије и под покровитељством Председника Републике. Као солистички, камерни и оркестарски извођач, представила се у градовима широм земље и иностранству, као и на реномираним музичким фестивалима као што су Мокрањчеви дани, Нимус, Сомус, Бемус, Фестивал музика Рива у Риви дел Гарда (Италија), Јесењске музичке свечаности у Скопљу, 62. Фестивал музичких и балетских педагога Србије, Музичко лето у Врњачкој Бањи, Флаута фест у Београду, Фестивал флаута Тахир Куленовић у Ваљеву, Мај-месец музике у Врању и други.
Од 2008. године је ангажована на Факултету уметности у Нишу на Катедри за дувачке инструменте као асистент, на главном предмету-флаута. Од 2015. године стиче наставничко звање – доцент а потом 2020. године напредује у звање ванредни професор на овом факултету. Од 2021. године је ангажована као шеф Катедре за дувачке инструменте.

Стеван Спалевић је завршио одсек за клавир основне и средње музичке школе у родном граду Нишу у класи проф. Милене Рајковић. Звање дипломираног пијанисте стекао је на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Светлане Богино, а 2018. године је завршио постдипломске студије камерне музике на академији Scuola di Musica di Fiesole у Фиренци у класи  проф. Бруна Канина. Докторирао је на Факултету музичке уметности у Београду на тему Савремени приступ интерпретацији позног Бетовеновог клавирског опуса (оп. 106, 109 и 126): пут ка веродостојном тумачењу уртекст издања под менторством проф. Александра Сердара и проф. Соње Маринковић 2020. године. Од 2021. године се усавршава на Међународној академији Ј. С. Бах у Алерштету у Немачкој, а 2022. године је уписао постдипломске студије дириговања и клавира на академији Scuola di Musica di Fiesole у Фиренци у класи проф. Рикарда Кастра.
Од 2010. године се усавршава на Међународној летњој академији Моцартеум и на курсевима еминентних пијаниста и педагога. Наступао је више пута као солиста и диригент са Нишким симфонијским оркестром изводећи клавирске концерте Моцарта, Бетовена, Брамса и Шостаковича. Наступао је у Холандији, Шпанији, Немачкој, Аустрији, Италији, Бугарској, Босни и Херцеговини и Северној Македонији као и широм Србије.
Значајна педагошка искуства стекао је радећи као асистент на катедрама за клавир Факултета уметности Универзитета у Нишу, Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу и Академије уметности Универзитета у Новом Саду. Од 2008. године је запослен на Факултету уметности Универзитета у Нишу, а 2022. године је напредовао у звање ванредни професор на Катедри за клавир као наставник клавира и методике наставе клавира.

Loading...