Koncert pijaniste Borisa Pećanca

01.04.2024., 20:00

Mladi pijanista Boris Pećanac je student master studija na Fakultetu umetnosti u Nišu. Dobitnik je brojnih prvih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Publici će se predstaviti delima Baha i Šuberta.

Program:
Johan Sebastijan Bah
Preludijum i fuga br. 4 u cis–molu, BWV 849 (DTK 1)

Franc Šubert
Sonata br. 20 u A–duru, D. 959
Allegro
Andantino
Scherzo – Allegro vivace – Trio. Un poco più lento
Rondo – Allegretto

Biografija:
Boris Pećanac (Kruševac, 2000) je osnovno muzičko obrazovanje stekao u Nišu u klasi Spomenke Špirić, u čijoj klasi je upisao srednju muzičku školu, koju je završio u klasi Borivoja Mladenovića. Zvanje diplomiranog pijaniste je stekao na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi Stevana Spalevića, u čijoj klasi trenutno pohađa master studije. Kao student je osvojio brojne nagrade, među kojima su najznačajnije prve nagrade na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Nišu (2023) – Laureat, na Međunarodnom memorijalu Sanja Pavlović u Aleksincu (2023) – Laureat (100 poena), na Međunarodnom takmičenju Donne in Musica u Kragujevcu (2022), na Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko u Beogradu (2022), na Festivalu pijanizma u Sremskoj Mitrovici (2021), na Internacionalnom takmičenju ULJUS u Smederevu (2021) i na Festivalu Art in experience u Severnoj Makedoniji (2021).
Usavršavao se na majstorskim kursevima eminentnih pijanista i pedagoga, kao što su Ijan Džons (Ian Jones, UK), Frančesko Libeta (Francesco Libetta, Italija) i Aleksandar Sinčuk (Rusija). U okviru projekta Erasmus+, jedan semestar je pohađao na Konzervatorijumu Nikolo Pičini u Bariju (Italija) u klasi Emanuelea Arćulija (Emanuele Arciuli).
Nastupao je na brojnim koncertima u Nišu, Beogradu, Leskovcu i Pirotu. Svirao je kao gost na koncertu pijaniste Stevana Spalevića na 65. Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije u Svečanoj sali Muzičke škole u Nišu (2022). Kao solista je debitovao 2023. godine sa Orkestrom Fakulteta umetnosti u Nišu pod dirigentskom palicom Milene Injac u Koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Nišu.

Loading...