Концерт пијанисте Бориса Пећанца

01.04.2024., 20:00

Млади пијаниста Борис Пећанац је студент мастер студија на Факултету уметности у Нишу. Добитник је бројних првих награда на такмичењима у земљи и иностранству. Публици ће се представити делима Баха и Шуберта.

Програм:
Јохан Себастијан Бах
Прелудијум и фуга бр. 4 у цис–молу, BWV 849 (ДТК 1)

Франц Шуберт
Соната бр. 20 у А–дуру, D. 959
Allegro
Andantino
Scherzo – Allegro vivace – Trio. Un poco più lento
Rondo – Allegretto

Биографија:
Борис Пећанац (Крушевaц, 2000) је основно музичко образовање стекао у Нишу у класи Споменке Шпирић, у чијој класи је уписао средњу музичку школу, коју је завршио у класи Боривоја Младеновића. Звање дипломираног пијанисте је стекао на Факултету уметности у Нишу, у класи Стевана Спалевића, у чијој класи тренутно похађа мастер студије. Као студент је освојио бројне награде, међу којима су најзначајније прве наградe на Међународном такмичењу младих пијаниста у Нишу (2023) – Лауреат, на Међународном меморијалу Сања Павловић у Алексинцу (2023) – Лауреат (100 поена), на Међународном такмичењу Donne in Musica у Крагујевцу (2022), на Међународном такмичењу Даворин Јенко у Београду (2022), на Фестивалу пијанизма у Сремској Митровици (2021), на Интернационалном такмичењу УЉУС у Смедереву (2021) и на Фестивалу Art in experience у Северној Македонији (2021).
Усавршавао се на мајсторским курсевима еминентних пијаниста и педагога, као што су Ијан Џонс (Ian Jones, УК), Франческо Либета (Francesco Libetta, Италија) и Александар Синчук (Русија). У оквиру пројекта Ерасмус+, један семестар је похађао на Конзерваторијуму Николо Пичини у Барију (Италија) у класи Емануелеа Арћулија (Emanuele Arciuli).
Наступао је на бројним концертима у Нишу, Београду, Лесковцу и Пироту. Свирао је као гост на концерту пијанисте Стевана Спалевића на 65. Фестивалу музичких и балетских школа Србије у Свечаној сали Музичке школе у Нишу (2022). Као солиста је дебитовао 2023. године са Оркестром Факултета уметности у Нишу под диригентском палицом Милене Ињац у Концертно-изложбеном простору Факултета уметности у Нишу.

Loading...