Koncert „Re-patched“

20.04.2024., 19:00

Koncert „Re-patched“, kao i istoimeni projekat koji vodi udruženje Art Ritam iz Novog Sada, je posvećen Boguslavu Šeferu, jednom od najistaknutijih figura savremene muzike u Poljskoj. Ovom prilikom će biti izvedeno osam kompozicija, Šeferova poznata grafička partitura “Non stop“, njegove partiture koje predstavljaju grafike koje nisu primarno pisane kao muzičke, kao i nova dela nastala inspirisana Šeferovim stvaralaštvom.

RE_PATCHED program

Danijel Matej
POLISH BLOOD
[NEVER FAILED ME YET]

Boguslav Šefer
Grafika 31
Grafika 6/6
Grafika 14
non-stop
Grafika 53
Grafika 76
Grafika 16

Oršolija Koinc
Observations in the Inner Field of Two Tones

RE_PATCHED ansambl
Grerd Lebik (Poljska), sopran saksofon, elektronika, glas
Petr Vrba (Češka), truba, elektronika, glas
Aleksandra Vtorek (Poljska), perkusije, objekti, glas
Marcel Čuka (Mađarska), harmonika, glas
Pavol Bereš (Slovačka), sintisajzer, glas
Marija Rašić (Srbija), električna gitara, elektronika, glas
Anežka Matouškova (Češka), glas, električna gitara
Oršolija Koinc (Mađarska), elektronika, glas
Daniel Matej (Slovačka), dirigent, elektronika, ozvučeni objekti, glas

Koncert „Re-patched“ predstavlja istraživanje posvećeno Boguslavu Šeferu, jednom od najistaknutijih figura savremene muzike u Poljskoj. Ovom prilikom će biti izvedeno osam kompozicija, Šeferova poznata grafička partitura “Non stop“ i partiture koje predstavljaju grafike koje nisu primarno pisane kao muzičke, što je poseban izazov za izvođače jer otvara brojne mogućnosti interpretacije, tumačenja i improvizacije.Ansambl sastavljen od mladih izvođača iz Poljske, Mađarske, Slovačke, Češke i Srbije, će zajedno sa kolegama ekspertima predstaviti četiri premijere kompozicija posvećenih Šeferu.

Cilj projekta „Re-patched“ je izučavanje kulturnog nasleđa i metoda komponovanja Boguslava Šefera, kao i  predstavljanje njegove muzike široj javnosti, te razvoj nove metodologije u radu sa grafičkim partiturama. Osim koncerata, projekat čini desetodnevna umetnička rezidencija koja može da bude od velike pomoći izvođačima u daljem radu i da im pomogne u kreativnom procesu kao i kritičkom osvrtu na ova specifična umetnička dela. Šeferovo kulturno nasleđe levitira između istoka i zapada, između grafičkih partitura, elektronskih kompozicija, „klasično“ komponovanih dela i teatra. Ono predstavlja značajnu zaostavštinu koja tek treba da bude otkrivena i rastumačena.

Koncerti će se održati 19. aprila u Novom Sadu i 20. aprila u  Beogradu.

Nosilac projekta je udruženje Art Ritam iz Novog Sada sa partnerima iMolk Association iz Praga, ISCM Slovak section iz Bratislave, Pro Progressione iz Budimpešte i IN SITU Contemporary Art Foundation iz Varšave, a podržan je od strane Višegrad fonda. Pomoć u realizaciji velikodušno su ponudili Radio Beograd, Kulturna stanica Eđšeg, Kulturni centar Beograda i Akademija umetnosti Banjska Bistrica iz Slovačke.

Loading...