Концерт „Re-patched“

20.04.2024., 19:00

Концерт „Re-patched“, као и истоимени пројекат који води удружење Art Ritam из Новог Сада, је посвећен Богуславу Шеферу, jедном од најистакнутијих фигура савремене музике у Пољској. Овом приликом ће бити изведено осам композиција, Шеферовa познатa графичкa партитура “Non stop“, његове партитурe које представљају графике које нису примарно писане као музичке, као и нова дела настала инспирисана Шеферовим стваралаштвом.

RE_PATCHED програм

Данијел Матеј
POLISH BLOOD
[NEVER FAILED ME YET]

Богуслав Шефер
Графика 31
Графика 6/6
Графика 14
non-stop
Графика 53
Графика 76
Графика 16

Оршолија Коинц
Observations in the Inner Field of Two Tones

RE_PATCHED ансамбл
Грерд Лебик (Пољска), сопран саксофон, електроника, глас
Петр Врба (Чешка), труба, електроника, глас
Александра Вторек (Пољска), перкусије, објекти, глас
Марцел Чука (Мађарска), хармоника, глас
Павол Береш (Словачка), синтисајзер, глас
Марија Рашић (Србија), електрична гитара, електроника, глас
Анежка Матоушкова (Чешка), глас, електрична гитара
Оршолија Коинц (Мађарска), електроника, глас
Даниел Матеј (Словачка), диригент, електроника, озвучени објекти, глас

Концерт „Re-patched“ представља истраживање посвећено Богуславу Шеферу, jедном од најистакнутијих фигура савремене музике у Пољској. Овом приликом ће бити изведено осам композиција, Шеферовa познатa графичкa партитура “Non stop“ и партитурe које представљају графике које нису примарно писане као музичке, што је посебан изазов за извођаче јер отвара бројне могућности интерпретације, тумачења и импровизације.Ансамбл састављен од младих извођача из Пољске, Мађарске, Словачке, Чешке и Србије, ће заједно са колегама експертима представити четири премијере композиција посвећених Шеферу.

Циљ пројекта „Re-patched“ је изучавање културног наслеђа и метода компоновања Богуслава Шефера, као и  представљање његове музике широј јавности, те развој нове методологије у раду са графичким партитурама. Осим концерата, пројекат чини десетодневна уметничка резиденција која може да буде од велике помоћи извођачима у даљем раду и да им помогне у креативном процесу као и критичком осврту на ова специфична уметничка дела. Шеферово културно наслеђе левитира између истока и запада, између графичких партитура, електронских композиција, „класично“ компонованих дела и театра. Оно представља значајну заоставштину која тек треба да буде откривена и растумачена.

Концерти ће се одржати 19. априла у Новом Саду и 20. априла у  Београду.

Носилац пројекта је удружење Art Ritam из Новог Сада са партнерима iMolk Association из Прага, ISCM Slovak section из Братиславе, Pro Progressione из Будимпеште и IN SITU Contemporary Art Foundation из Варшаве, а подржан је од стране Вишеград фонда. Помоћ у реализацији великодушно су понудили Радио Београд, Културна станица Еђшег, Културни центар Београда и Академија уметности Бањска Бистрица из Словачке.

Loading...