Koncert saksofoniste Milana Savića i pijanistkinje Nede Hofman-Sretenović

15.04.2024., 21:00

Saksofonista Milan Savić je nastupao na festivalima u zemlji i inostranstvu. Ujedno je i umetnički direktor Međunarodnog festivala saksofona Belgrade Saxperience u okviru kojeg već deset godina u našem gradu nastupaju najbolji svetski saksofonisti današnjice.

Program:
Alfred Dezanklo
Preludijum, kadenca i finale za sakfoson i klavir

Robert Mučinski
Sonata za alt saksofon i klavir, op. 29
Andante maestoso
Allegro energico

Aleksandar Glazunov
Koncert za saksofon u Es–duru, op. 109
Allegro moderato 
Andante
Allegro

Kristofer Evan Has
Outburst za alt saksofon solo

Biografije:
Milan Savić je diplomirao saksofon na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a klarinet na FMU u Beogradu. Tokom muzičkog razvoja, pohađao je mnoge škole i seminare kod priznatih profesora u inostranstvu. Od 2006. godine radi u MŠ Josip Slavenski kao profesor klarineta i saksofona, a njegovi učenici su dobitnici mnogih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Održao je majstorske kurseve u zemlji i inostranstvu, i to na festivalima Alpen Classica Fest (Italija) i Olimpic Sax Fest (Grčka), kao i na Univerzitetu u Hartfordu (SAD). Nastupao je kao solista na Mokranjčevim danima i drugim festivalima širom Srbije, i održao seriju koncerata u Francuskoj, Italiji i SAD. Nastupao je kao solista sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a i Kamernim orkestrom Metamorfozis. Snimao je za Radio Beograd i premijerno izvodio kompozicije Ivana Jevtića, Ivana Brkljačića, Aleksandra Sedlara, Ante Grgina i drugih. Kao orkestarski muzičar je angažovan u orkestrima Beogradske filharmonije i Simfonijskog orkestra RTS-a. Milan Savić je osnivač i direktor međunarodnog festivala saksofona Belgrade Saxperience koji prate sjajne kritike stručne javnosti i ima za cilj da edukuje mlade saksofoniste, obogati repertoar za saksofon, promoviše različite mogućnosti ovog instrumenta i ugosti najznačajnije saksofoniste današnjice. Milan Savić je dobitnik Francuskog ordena – Vitez umetnosti, koji dodeljuje Ministarstvo kulture i književnosti Francuske.

Neda Hofman je studirala klavir u klasi Arba Valdme na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je diplomirala 1999, i na Visokoj školi za m uziku u Kelnu, gde je završila studije 2002. godine, kao stipendista DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst). Magistarske studije je završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Rite Kinke. Doktorirala je kamernu muziku u klasi Zorice Ćetković na FMU, na temu Problemi interpretacije i tehničke realizacije elektroakustičkih dela.
Bavi se izvođenjem savremene muzike. Godine 2011. je osnovala Ansambl za novu muziku Gradilište, sa kojim je održala preko 30 koncerata u zemlji i inostranstvu (Litvanija, Crna Gora, Hrvatska, Izrael). Sa istim ansamblom je pokrenula Festival savremene muzike ReConstruction 2017. godine. Učestvovala je i na festivalu Kompozitori u prvom licu u Beogradu (2004), kao i na festivalima KOMA i Lasciar vibrare. Nastupala je sa Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije, Kamernim orkestrom Gudači sv.Đorđa, Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, Gudačkim orkestrom Camerata academica, kao i sa ženskim akademskim horom Collegium Musicum. Snimala je sa Simfonijskim orkestrom Radio Beograda, za CD produkciju Muzičkog informativnog centra, produkciju Ansambla za novu muziku Gradilište, i za Muzikološko društvo Srbije. Zaposlena je kao viši umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente FMU u Beogradu.

 

Loading...