Концерт саксофонисте Милана Савића и пијанисткиње Неде Хофман-Сретеновић

15.04.2024., 21:00

Саксофониста Милан Савић је наступао на фестивалима у земљи и иностранству. Уједно је и уметнички директор Међународног фестивала саксофона Belgrade Saxperience у оквиру којег већ десет година у нашем граду наступају најбољи светски саксофонисти данашњице.

Програм:
Алфред Дезанкло
Прелудијум, каденца и финале за сакфосон и клавир

Роберт Мучински
Соната за алт саксофон и клавир, оп. 29
Andante maestoso
Allegro energico

Александар Глазунов
Концерт за саксофон у Ес–дуру, оп. 109
Allegro moderato 
Andante
Allegro

Кристофер Еван Хас
Outburst за алт саксофон соло

Биографије:
Mилан Савић је дипломирао саксофон на Академији уметности у Новом Саду, а кларинет на ФМУ у Београду. Током музичког развоја, похађао је многе школе и семинаре код признатих професора у иностранству. Од 2006. године ради у МШ Јосип Славенски као професор кларинета и саксофона, а његови ученици су добитници многих награда на републичким и међународним такмичењима. Одржао је мајсторске курсеве у земљи и иностранству, и то на фестивалима Alpen Classica Fest (Италија) и Olimpic Sax Fest (Грчка), као и на Универзитету у Хартфорду (САД). Наступао је као солиста на Мокрањчевим данима и другим фестивалима широм Србије, и одржао серију концерата у Француској, Италији и САД. Наступао је као солиста са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС-а и Камерним оркестром Метаморфозис. Снимао је за Радио Београд и премијерно изводио композиције Ивана Јевтића, Ивана Бркљачића, Александра Седлара, Анте Гргина и других. Као оркестарски музичар је ангажован у оркестрима Београдске филхармоније и Симфонијског оркестра РТС-а. Милан Савић је оснивач и директор међународног фестивала саксофона Belgrade Saxperience који прате сјајне критике стручне јавности и има за циљ да едукује младе саксофонисте, обогати репертоар за саксофон, промовише различите могућности овог инструмента и угости најзначајније саксофонисте данашњице. Милан Савић је добитник Француског ордена – Витез уметности, који додељује Министарство културе и књижевности Француске.

Неда Хофман је студирала клавир у класи Арба Валдме на Факултету музичке уметности у Београду, где је дипломирала 1999, и на Високој школи за м узику у Келну, где је завршила студије 2002. године, као стипендиста ДААД (Deutscher Akademischer Austausch Dienst). Магистарске студије је завршила је на Академији уметности у Новом Саду, у класи Рите Кинке. Докторирала је камерну музику у класи Зорице Ћетковић на ФМУ, на тему Проблеми интерпретације и техничке реализације електроакустичких дела.
Бави се извођењем савремене музике. Године 2011. је основала Ансамбл за нову музику Градилиште, са којим је одржала преко 30 концерата у земљи и иностранству (Литванија, Црна Гора, Хрватска, Израел). Са истим ансамблом је покренула Фестивал савремене музике ReConstruction 2017. године. Учествовала је и на фестивалу Композитори у првом лицу у Београду (2004), као и на фестивалима КОМА и Lasciar vibrare. Наступала је са Симфонијским оркестром Радио-телевизије Србије, Камерним оркестром Гудачи св.Ђорђа, Београдским гудачким оркестром Душан Сковран, Гудачким оркестром Camerata academica, као и са женским академским хором Collegium Musicum. Снимала је са Симфонијским оркестром Радио Београда, за ЦД продукцију Музичког информативног центра, продукцију Ансамбла за нову музику Градилиште, и за Музиколошко друштво Србије. Запослена је као виши уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте ФМУ у Београду.

 

Loading...