Koncert trija „Cremeloque“

18.04.2024., 18:00

Trio Cremeloque čine portugalski oboista Luiz Markez, nemački fagotista Franc-Jirgen Dorzam i srpska pijanistkinja Savka Konjikušić.Koncert realizujemo u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti.

...desilo mi se odmah čim su ovi vrsni muzičari počeli da sviraju, ovo je bila sreća. Poslušajte ne baš uobičajenu formaciju u kamernoj muzici, u kojoj se, osim lepote pisanja za tri instrumenta, može ceniti slatkoća koja može da dopre do instrumenata poput oboe i fagota, vredelo je. Betoven, Teodor Lalije i Mihail Glinka, sa dodatkom osvežavajućeg i šarmantnog bluza, zvučali su veličanstveno u rukama ova tri muzičara. Kako mi je bilo drago što nisam ostao kod kuće gledajući kraj utakmice! Ovo me je svakako mnogo više obogatilo. (Migel Bustamante Gerero, 2018)

Program:
Ludvig van Betoven
Trio za klarinet (ili violinu), violončelo i klavir u Be – duru, op. 11
Allegro con brio
Adagio
Tema – Pria ch’io l’impegno – Allegretto

Tijago de Suza Derisa
Trio za obou, fagot i klavir
Andante pesante – Allegro
Meditaçao – Adagio
Rondo – Andante enérgico

Mihail Glinka
Patetični trio za klarinet (ili violinu), fagot (ili violončelo) i klavir u de–molu
Allegro moderato
Scherzo – Trio
Largo
Allegro con spirito

Biografija:
Trio Cremeloque čine portugalski oboista Luiz Markez, nemački fagotista Franc-Jirgen Dorzam i srpska pijanistkinja Savka Konjikušić. Članovi trija su solisti Metropoliten orkestra u Lisabonu i Portugalskog simfonijskog orkestra. To im je omogućilo višegodišnju saradnju sa muzičarima iz celog sveta i veoma aktivnu delatnost u oblasti kamerne muzike. Tako su, nakon bogatog iskustva u kamernom muziciarnju formirali trio Cremeloque, koji na repertoaru ima originalna dela malo poznata širokoj publici, ali i sopstvene adaptacije mnogih poznatih trija za njihov sastav.
Članovi trija su se školovali u renomiranim školama kao što su Muzička akademija Bazela, Visoka škola za muziku u Hanoveru i Kraljevski konzervatorijum u Hagu. Dobitnici su nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Nastupali su širom Evrope, u Parizu, Londonu, Beogradu, Lisabonu, Madridu, Amsterdamu, Manhajmu… U Granadu su pozvani da nastupe na Festivalu Međunarodnog društva dvostruke trske. Nastupali su u salama kao što su sale St.John’s Smith Square i St. Martin-in-the-Fields, Sala Univerziteta Johanes Gutenberg, Svečana sala Skupštine grada Beograda i druge. Njihovi koncerti su emitovani na RTS-u, Portugalskom difuznom radiju, Radiju Bi Bi Si i drugim.
Njihov prvi kompakt disk koji je objavila nemačka izdavačka kuća Solo musica, sa delima Pulenka, Lalijea, Ravela i Rahmanjinova naišao je na odličan prijem publike i kritike. Drugi kompakt disk, sa delima Betovena je objavila izdavačka kuća Naxos. Ovo izdanje je takođe dobilo odlične kritike međunarodnih medija.

Loading...