Концерт трија „Cremeloque“

18.04.2024., 18:00

Трио Cremeloque чине португалски обоиста Луиз Маркез, немачки фаготиста Франц-Јирген Дорзам и српска пијанисткиња Савка Коњикушић.Концерт реализујемо у сарадњи са Српском академијом наука и уметности.

...десило ми се одмах чим су ови врсни музичари почели да свирају, ово је била срећа. Послушајте не баш уобичајену формацију у камерној музици, у којој се, осим лепоте писања за три инструмента, може ценити слаткоћа која може да допре до инструмената попут обое и фагота, вредело је. Бетовен, Теодор Лалије и Михаил Глинка, са додатком освежавајућег и шармантног блуза, звучали су величанствено у рукама ова три музичара. Како ми је било драго што нисам остао код куће гледајући крај утакмице! Ово ме је свакако много више обогатило. (Мигел Бустаманте Гереро, 2018)

Програм:
Лудвиг ван Бетовен
Трио за кларинет (или виолину), виолончело и клавир у Бе – дуру, оп. 11
Allegro con brio
Adagio
Tema – Pria ch’io l’impegno – Allegretto

Тијаго де Суза Дериса
Трио за обоу, фагот и клавир
Andante pesante – Allegro
Meditaçao – Adagio
Rondo – Andante enérgico

Михаил Глинка
Патетични трио за кларинет (или виолину), фагот (или виолончело) и клавир у де–молу
Allegro moderato
Scherzo – Trio
Largo
Allegro con spirito

Биографија:
Трио Cremeloque чине португалски обоиста Луиз Маркез, немачки фаготиста Франц-Јирген Дорзам и српска пијанисткиња Савка Коњикушић. Чланови трија су солисти Метрополитен оркестра у Лисабону и Португалског симфонијског оркестра. То им је омогућило вишегодишњу сарадњу са музичарима из целог света и веома активну делатност у области камерне музике. Тако су, након богатог искуства у камерном музициарњу формирали трио Cremeloque, који на репертоару има оригинална дела мало позната широкој публици, али и сопствене адаптације многих познатих трија за њихов састав.
Чланови трија су се школовали у реномираним школама као што су Музичка академија Базела, Висока школа за музику у Хановеру и Краљевски конзерваторијум у Хагу. Добитници су награда на националним и међународним такмичењима. Наступали су широм Европе, у Паризу, Лондону, Београду, Лисабону, Мадриду, Амстердаму, Манхајму… У Гранаду су позвани да наступе на Фестивалу Међународног друштва двоструке трске. Наступали су у салама као што су сале St.John’s Smith Square и St. Martin-in-the-Fields, Сала Универзитета Јоханес Гутенберг, Свечана сала Скупштине града Београда и друге. Њихови концерти су емитовани на РТС-у, Португалском дифузном радију, Радију Би Би Си и другим.
Њихов први компакт диск који је објавила немачка издавачка кућа Solo musica, са делима Пуленка, Лалијеа, Равела и Рахмањинова наишао је на одличан пријем публике и критике. Други компакт диск, са делима Бетовена је објавила издавачка кућа Naxos. Ово издање је такође добило одличне критике међународних медија.

Loading...