Koncert violiniste Milana Berginca i harfistkinje Ane Brateljević

01.04.2024., 21:00

Duo Féerie koji čine violinista Milan Berginc i harfistkinja Ana Brateljević je osnovan 2009. godine. Održali su koncerte i nastupali na festivalima u zemlji i inostranstvu. Ovoga puta će se predstaviti delima originalno pisanim za ovaj nesvakidašnji sastav kao i aranžmanima poznatih kompozicija. Koncert realizujemo u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije.

Autor naslovne fotografije: Trčanje za kulturom

Program:
Čarls Obertir
Berseza

Marsel Turnije
Dva romantična preludijuma, op. 17
Près lent
Allegro moderato

Frederik Šopen
Nokturno br. 20 u cis–molu, op. posth.

Nikolaj fon Vilm
Duo, op. 156

Melinda Ligeti /Norman Bajoki
Butterfl’eyes

Žak Iber
Entr’acte

Emil Pesard
Andalouse

Astor Pjacola
Oblivion
Libertango

Biografije:
Milan Berginc (1987) je završio SMŠ Jovan Bandur u Pančevu u klasi Helene Marinc, i sa 15 godina je upisao FMU u Beogradu u klasi Jasne Maksimović u čijoj klasi je i diplomirao. Održao je brojne koncerte u značajnim koncertnim dvoranama u Beogradu. Od 2009. godine član je dua Féerie zajedno sa harfistkinjom Anom Brateljević. Među koncertima koje su održali izdvajaju se nastupi na 10. Međunarodnom festivalu harfe u Beogradu (2011) i nastup na festivalu Isolda music group u Madridu (2011).
Završio je master studije na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu u klasi Remusa Azoiteia i So-Ok Kim. Doktorirao je na FMU u Beogradu (2018) u klasi Jasne Maksimović.
Član je gudačkog kvarteta Alauda koji je formiran 2011. godine na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. Godine 2014. su završili master studije kamerne muzike na Visokoj školi za muziku, medije i pozorište u Hanoveru, gde im je profesor bio Oliver Vile iz kvarteta Kuss. Učestvovali su u programu Pro quartet u Francuskoj i na seminarima, među kojima ističu one u Centru za umetnost i kreativnost Banff u Kanadi i Džulijard seminrau za gudačke kvartete u Americi. Po završetku studija izabrani su za mlađe saradnike u nastavi na Kraljevskoj akademiji u Londonu, i nastupali su širom Evrope i Azije. Pod patronatom Fondacije Roffredo Caetani iz Italije, snimili su komakt disk sa gudačkim kvartetima Kaetanija, u izdanju brilliant classics (Holandija).
Godine 2019. Milan je nagrađen titulom Associate of the Royal Academy of Music za značajan doprinos profesiji klasične muzike. Završio je i master studije iz javne i kulturne diplomatije na Univerzitetu Cattolica u Rimu.

Ana Brateljević je harfistkinja Češkog narodnog simfonijskog orkestra sa kojim je imala priliku da sarađuje na četiri evropske turneje (preko 60 koncerata) sa legendarnim Eniom Morikoneom, kao i sa nizom svetski priznatih muzičara kao što su Andrea Bočeli, Deni Elfman, Plasido Domingo, Hoze Kareras, Jonas Kaufman…
Kao spoljni saradnik, predaje harfu i kamernu muziku na Akademiji lepih umetnosti u Pragu, gde takođe organizuje seminare iz oblasti istorije harfizma. Predaje harfu i klavir u MŠ Ilji Hurnika u Pragu. Aktivna je kao solista i kamerni muzičar. Nastupa u duu Féerie violinistom Milanom Bergincom, u duu sa flautistkinjom Petrom Benešovom, i u Duu 94 sa harfistkinjom Bronislavom Klablenovom. Kao članica kvarteta harfi Ha_Ha, imala je priliku da nastupi na prestižnom Svetskom kongresu harfe 2022. godine u Kardifu (Vels). Osim pedalne harfe, aktivno nastupa sa električnom harfom gde istražuje i u drugim muzičkim žanrovima – saradnja sa rok bendom Dafne.
Ana Brateljević se bavi muzikom od šeste godine kada je počela da uči klavir, a potom i harfu u klasi prof. Milice Barić. Diplomirala je harfu na FMU u Beogradu (2006), završila specijalizaciju na istom fakultetu (2007) sa najvišim ocenama u klasi Ljiljane Nestorovski. Na FMU je diplomirala i klavir (2008) u klasi Marije Đukić. Nastavila je školovanje u Pragu gde je završila master studije u klasi eminentne svetske harfistkinje Jane Bouškove na prestižnoj Akademiji lepih umetnosti (2010). Uspešno je završila doktorske studije Interpretacije i teorije interpretacije – specijalizacija harfa (2016), na istoj akademiji u Pragu u klasi Jane Bouškove, i postala prva harfistkinja u Češkoj Republici sa doktoratom.

Loading...