Концерт виолинисте Николе Алексића и пијанисткиње Хилде Шван

09.04.2024., 20:00

Никола Алексић и Хилда Шван су заједно добитници награде Станојло Рајичић коју додељује САНУ за најуспешнији концерт у сезони. Овога пута ће се представити виолинским сонатама Моцарта и Грига, као и Чаконом Т. Виталија.

Програм:
Волфганг Амадеус Моцарт
Соната за виолину и клавир бр. 32 у Бе–дуру, К. 454
Largo – Allegro
Andante
Allegretto

Едвард Григ
Соната за виолину и клавир бр. 1 у Еф–дур, оп. 8
Allegro con brio
Allegretto quasi Andantino
Allegro molto vivace

Томазо Витали
Чакона за виолину и клавир

Биографије:
Никола Алексић рођен је у Београду. Виолину учи од своје шесте године (класе М. Ристић и А. Лебедински). Са четрнаест година је постао редован студент ФМУ у Београду, у класи проф. Дејана Михаиловића, где је дипломирао и стекао звање магистра. Потом се усавршавао код проф. Игора Озима у Келну. Био је добитник више награда на републичким и савезним такмичењима. Такође, добитник је друге награде на Међународном музичком конкурсу у италијанском граду Стрези (1993). Био је проглашен за најбољег студента виолине на ФМУ. У току студија је добио награду Златни анђео за најуспешнијег младог уметника. Добитник је Октобарске награде града Београда за стваралаштво младих (1994), награде Радио Београда Музичар године (2004), и награде Станојло Рајичић за најуспешнији реситал одржан у САНУ у сезони 2014/2015.
Одржао је бројне реситале у Београду и широм Србије, а наступао је и у Немачкој, Француској, Словенији, БиХ, Швајцарској и САД. Два пута је, као солиста, наступио на фестивалу БЕМУС. Као солиста је наступао са Симфонијским оркестром РТС, Уметничким ансамблом Војске Србије, Нишким симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром ФМУ, Симфонијским оркестром АУНС, Бањалучком филхармонијом и Филхармонијом младих. Такође је наступио са камерним оркестрима Гудачи Светог Ђорђа, Мајстори гудачи и Camerata academica. У току једне вечери је, као солиста са Београдском филхармонијом извео три концерта (Три Б) – Баха, Бетовена и Брамса. Често гостује на програмима Радио Београда, за који је остварио и трајне снимке. Такође је снимао и за Телевизију Београд и Телевизију Нови Сад.
Радио је као предавач виолине на Вишој музичкој школи у Нишу, а од 1998. године је запослен на Академији уметности у Новом Саду, где је у звању редовног професора.
Члан је Удружења музичких уметника Србије.

Хилда Шван је ангажована као доцент на Катедри за клавир на Академији уметности у Новом Саду. Некадашња полазница Нулте групе за специјалне таленте пре Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Кемала Гекића, са шеснаест година је на истој академији уписала, а потом и завршила основне и мастер студије у класи проф. Владимира Огаркова. Даље усавршавање наставила је у класи проф. Јокут Михаиловић на ФМУ у Београду, где је 2015. године стекла титулу доктора уметности. Освојила је бројне награде, признања и била лауреат на домаћим и интернационалним такмичењима (Југославија, Србија, Италија, Француска). Са виолинистом Николом Алексићем је освојила награду Станојло Рајичић коју додељује САНУ за најуспешнији концерт у сезони (2014/2015). Три године заредом (2021, 2022, 2023) је била официјелни пијаниста на интернационалном мајсторском курсу маестра Стефана Миленковића (International Violin Institute). У истом периоду, у дуу са Миленковићем је остварила значајне наступе на фестивалима Мокрањчеви дани у Неготину, Концерти у Еуфразијани у Поречу, ПагАртФестивал на Пагу, Musica a 4 Stelle у Граду (Италија), као и концерте у Сплиту, Рабу (Хрватска) и Љубушком (БиХ). Као солиста је наступала у свим најзначајнијим салама у Србији, као и у Паризу, Бечу, Бадену, Дебрецину, Сегедину, Риму, Лондону, Норичу, Москви и Солт Лејк Ситију. Издваја се концерт са виолинисткињом Марином Јашвили у Градској кући у Новом Саду (2007). Усавршавала се код еминентних професора као што су: Светлана Богино, Константин Богино, Норма Фишер (Norma Fischer), Јандо Јене (Jandó Jenő), Петер Топерчер (Peter Toperczer) и Еуген Инђић.

Loading...