Koncert violiniste Nikole Aleksića i pijanistkinje Hilde Švan

09.04.2024., 20:00

Nikola Aleksić i Hilda Švan su zajedno dobitnici nagrade Stanojlo Rajičić koju dodeljuje SANU za najuspešniji koncert u sezoni. Ovoga puta će se predstaviti violinskim sonatama Mocarta i Griga, kao i Čakonom T. Vitalija.

Program:
Volfgang Amadeus Mocart
Sonata za violinu i klavir br. 32 u Be–duru, K. 454
Largo – Allegro
Andante
Allegretto

Edvard Grig
Sonata za violinu i klavir br. 1 u Ef–dur, op. 8
Allegro con brio
Allegretto quasi Andantino
Allegro molto vivace

Tomazo Vitali
Čakona za violinu i klavir

Biografije:
Nikola Aleksić rođen je u Beogradu. Violinu uči od svoje šeste godine (klase M. Ristić i A. Lebedinski). Sa četrnaest godina je postao redovan student FMU u Beogradu, u klasi prof. Dejana Mihailovića, gde je diplomirao i stekao zvanje magistra. Potom se usavršavao kod prof. Igora Ozima u Kelnu. Bio je dobitnik više nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima. Takođe, dobitnik je druge nagrade na Međunarodnom muzičkom konkursu u italijanskom gradu Strezi (1993). Bio je proglašen za najboljeg studenta violine na FMU. U toku studija je dobio nagradu Zlatni anđeo za najuspešnijeg mladog umetnika. Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih (1994), nagrade Radio Beograda Muzičar godine (2004), i nagrade Stanojlo Rajičić za najuspešniji resital održan u SANU u sezoni 2014/2015.
Održao je brojne resitale u Beogradu i širom Srbije, a nastupao je i u Nemačkoj, Francuskoj, Sloveniji, BiH, Švajcarskoj i SAD. Dva puta je, kao solista, nastupio na festivalu BEMUS. Kao solista je nastupao sa Simfonijskim orkestrom RTS, Umetničkim ansamblom Vojske Srbije, Niškim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom FMU, Simfonijskim orkestrom AUNS, Banjalučkom filharmonijom i Filharmonijom mladih. Takođe je nastupio sa kamernim orkestrima Gudači Svetog Đorđa, Majstori gudači i Camerata academica. U toku jedne večeri je, kao solista sa Beogradskom filharmonijom izveo tri koncerta (Tri B) – Baha, Betovena i Bramsa. Često gostuje na programima Radio Beograda, za koji je ostvario i trajne snimke. Takođe je snimao i za Televiziju Beograd i Televiziju Novi Sad.
Radio je kao predavač violine na Višoj muzičkoj školi u Nišu, a od 1998. godine je zaposlen na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je u zvanju redovnog profesora.
Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Hilda Švan je angažovana kao docent na Katedri za klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Nekadašnja polaznica Nulte grupe za specijalne talente pre Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Kemala Gekića, sa šesnaest godina je na istoj akademiji upisala, a potom i završila osnovne i master studije u klasi prof. Vladimira Ogarkova. Dalje usavršavanje nastavila je u klasi prof. Jokut Mihailović na FMU u Beogradu, gde je 2015. godine stekla titulu doktora umetnosti. Osvojila je brojne nagrade, priznanja i bila laureat na domaćim i internacionalnim takmičenjima (Jugoslavija, Srbija, Italija, Francuska). Sa violinistom Nikolom Aleksićem je osvojila nagradu Stanojlo Rajičić koju dodeljuje SANU za najuspešniji koncert u sezoni (2014/2015). Tri godine zaredom (2021, 2022, 2023) je bila oficijelni pijanista na internacionalnom majstorskom kursu maestra Stefana Milenkovića (International Violin Institute). U istom periodu, u duu sa Milenkovićem je ostvarila značajne nastupe na festivalima Mokranjčevi dani u Negotinu, Koncerti u Eufrazijani u Poreču, PagArtFestival na Pagu, Musica a 4 Stelle u Gradu (Italija), kao i koncerte u Splitu, Rabu (Hrvatska) i Ljubuškom (BiH). Kao solista je nastupala u svim najznačajnijim salama u Srbiji, kao i u Parizu, Beču, Badenu, Debrecinu, Segedinu, Rimu, Londonu, Noriču, Moskvi i Solt Lejk Sitiju. Izdvaja se koncert sa violinistkinjom Marinom Jašvili u Gradskoj kući u Novom Sadu (2007). Usavršavala se kod eminentnih profesora kao što su: Svetlana Bogino, Konstantin Bogino, Norma Fišer (Norma Fischer), Jando Jene (Jandó Jenő), Peter Toperčer (Peter Toperczer) i Eugen Inđić.

Loading...