Koncert violiniste Žan-Samjuela Beza i pijaniste Žan-Lika Terjena

08.04.2024., 21:00

Duo čine violinista Žan-Samjuel Bez i pijanista Žan-Lik Terjen. Saradnju su počeli 2016. godine i od tada nastupaju širom Evrope i Severne Amerike. Ovo je njihov drugi zajednički koncert u Beogradu.

Program:
Alitea Ripol
Estuaire de venelles za violinu i klavir

Eženi Alesen
Colora me za violinu i klavir

Aleksander Peći
Energie Caléidoscopique

Gabrijel Fore
Sonata za violinu i klavir br. 1 u A–duru, op. 13 (1875)
Allegro molto
Andante
Allegro vivo
Allegro quasi presto

Biografije:
Duo J² koji čine violinista Žan-Samjuel Bez i pijanista Žan-Lik Terjen, je osnovan 2016. godine, a samo godinu dana kasnije su osvojili najvišu nagradu na Međunarodnom takmičenju Luigi Zanuccolli u Italiji. Od tada nastupaju širom Evrope (Francuska, Austrija, Italija) i Severne Amerike. Studirali su u prestižnim školama u Austriji. Njihov repertoar čine virtuozne sonate kompozitora 19. i 20. veka, kao što su Enesku, Pulenk, Šuman i Frank. Takođe vole da izvode kraće komade bečkih klasičnih kompozitora kao što je Fric Krajsler, i manje poznatih dela frankofonih kompozitora kao što su Lili Bulaže, Andre Matju i drugi. Nedavno su snimili prvi disk posvećen fantazijama za violinu i klavir, uključujući one Šumana, Mesijana i Šenberga, kao i poručenu fantaziju francusko-jermenske kompozitorke Eženi Alesen.
Više informacija

Violinista Žan-Samuel Bez je član trija Spilliaert iz Brisela, sa kojim je snimio trija Dezirea Paka (Cyprès Records, 2021). Svestan značaja savremene muzike, često sarađuje sa kompozitorima i izvodi savremeni repertoar. Takođe nastupa sa islandskom vokalnom indi-folk grupom Arstidir. Dobitnik je brojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Između ostalih, njegovi profesori su bili Igor Vološin, Gi Komontal, Veronik Bogarts, and Mihael Frišenšlager. Godišnje održi preko 100 koncerata širom Evrope.

Osim izvođenja raznovrsnog repertoara, pijanista Žan-Lik Terjen posebno se interesuje za improvizaciju i transkripciju simfonijskih dela za klavir. Njegov prvi solo album iz 2021. godine sadrži Debisijeve prelide kao i njegovu transkripciju Listove simfonijske poeme Prelidi. Disk je proglašen za jedno od najboljih izdanja u 2021. godini od strane radijske mreže CBC Music.
Studriao je kod pijanista kao što su Denis Trudel, Kordelija Hofer Tojč, Džordž Kern i Marijeta Orlov. Osvojio je brojne nagrade na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Dobitnik je više stipendija značajnih organizacija kao što su Kanadski savet za umetnost i Fondacija Konzervatorijuma za muziku i dramsku umetnost iz Kvebeka.

Loading...