Концерт виолинисте Жан-Самјуела Беза и пијанисте Жан-Лика Терјена

08.04.2024., 21:00

Дуо чине виолиниста Жан-Самјуел Без и пијаниста Жан-Лик Терјен. Сарадњу су почели 2016. године и од тада наступају широм Европе и Северне Америке. Ово је њихов други заједнички концерт у Београду.

Програм:
Алитеа Рипол
Estuaire de venelles за виолину и клавир

Ежени Aлесен
Colora me за виолину и клавир

Александер Пећи
Energie Caléidoscopique

Габријел Форе
Соната за виолину и клавир бр. 1 у А–дуру, оп. 13 (1875)
Allegro molto
Andante
Allegro vivo
Allegro quasi presto

Биографије:
Дуо J² који чине виолиниста Жан-Самјуел Без и пијаниста Жан-Лик Терјен, је основан 2016. године, а само годину дана касније су освојили највишу награду на Међународном такмичењу Luigi Zanuccolli у Италији. Од тада наступају широм Европе (Француска, Аустрија, Италија) и Северне Америке. Студирали су у престижним школама у Аустрији. Њихов репертоар чине виртуозне сонате композитора 19. и 20. века, као што су Енеску, Пуленк, Шуман и Франк. Такође воле да изводе краће комаде бечких класичних композитора као што је Фриц Крајслер, и мање познатих дела франкофоних композитора као што су Лили Булаже, Андре Матју и други. Недавно су снимили први диск посвећен фантазијама за виолину и клавир, укључујући оне Шумана, Месијана и Шенберга, као и поручену фантазију француско-јерменске композиторке Ежени Алесен.
Више информација

Виолиниста Жан-Самуел Без је члан трија Spilliaert из Брисела, са којим је снимио трија Дезиреа Пака (Cyprès Records, 2021). Свестан значаја савремене музике, често сарађује са композиторима и изводи савремени репертоар. Такође наступа са исландском вокалном инди-фолк групом Arstidir. Добитник је бројних награда на националним и међународним такмичењима. Између осталих, његови професори су били Игор Волошин, Ги Комонтал, Вероник Богартс, and Михаел Фришеншлагер. Годишње одржи преко 100 концерата широм Европе.

Осим извођења разноврсног репертоара, пијаниста Жан-Лик Терјен посебно се интересује за импровизацију и транскрипцију симфонијских дела за клавир. Његов први соло албум из 2021. године садржи Дебисијеве прелиде као и његову транскрипцију Листове симфонијске поеме Прелиди. Диск је проглашен за једно од најбољих издања у 2021. години од стране радијске мреже CBC Music.
Студриао је код пијаниста као што су Денис Трудел, Корделија Хофер Тојч, Џорџ Керн и Маријета Орлов. Освојио је бројне награде на националним и међународним такмичењима. Добитник је више стипендија значајних организација као што су Канадски савет за уметност и Фондација Конзерваторијума за музику и драмску уметност из Квебека.

Loading...