Koncert violinistkinja Katarine Vasiljević i Tare Laban

22.04.2024., 20:00

Na koncertu će nastupiti nagrađivane violinistkinje Katarina Vasiljević i Tara Laban, studentkinje violine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Zajedno sa njima će nastupiti i pijanistkinja Sanja Petković.

Program:
Aram Hačaturjan
Prvi stav Koncerta za violinu i orkestar u de–molu
Allegro con fermezza

Pablo Sarasate
Ciganske melodije, op. 20
TARA LABAN

Jan Sibelijus
Prvi stav Koncerta za violinu i orkestar u de–molu
Allegro moderato

Moris Ravel
Ciganin
KATARINA VASILJEVIĆ

Biografije:
Tara Laban
(2005) je studentkinja prve godine osnoovnih akademijskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Madlen Stokić Vasiljević. Završila je Osnovnu i SMŠ Mokranjac u klasi prof. Vladimira Vasiljevića, a usavršavala se kod violinista i pedagoga, među kojima su Tatjana Balašova, Roman Simović, Igor Tkačuk, Danijel Roland, Zoran Milenković i Mateja Marinković. Osvojila je brojne prve i specijalne nagade, kao i zvanja laureata na prestižnim domaćim i internacionalnim takmičenjima nagrade.
Održala je resitale i nastupala kao solistkinja u najznačajnijim salama u zemlji (Kolarčeva zadužbina, MTS dvorana, Galerija SANU, Narodna biblioteka Srbije, Atelje 212, Narodni muzej…), kao i u regionu (Narodno pozorište u Sarajevu, Muzej Hercegovine u Trebinju…). Nastupala je kao član i solista Regionalne dečije filharmonije, Orkestra Virtuozi, i orkestra EUYO (Orkestra mladih Evropske unije), a od ove godine je član Metamorphosis Orchestra Academy. Nosilac je stipendije Fondacije za mlade talente grada Beograda, i Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije za izuzetno nadarene učenike i studente.

Katarina Vasiljević (Beograd, 2004) je studentkinja četvrte godine violine na FMU u Beogradu u klasi prof. Madlen Stokić Vasiljević. Laureat je više republičkih i međunarodnih takmičenja u zemlji i inostranstvu, među kojima se ističu RT ZMBSS, Stringfest (laureat i dobitnica nagrade najbolji mladi izvođač, Sremska Mitrovica), Talenti Evrope (Slovačka), Premio Clivis (Rim) i Aleksandar Glazunov (Pariz). Dobitnica je nagrada Milorad i Zagorka Apostolović i Marija Petrović i Janko Ristić koje dodeljuje MŠ Mokranjac za najbolju interpretaciju i najboljeg učenika gudačkog odseka, nagrade FMU iz fonda Miodrag Macić-Mišo najboljem studentu violine i nagrade Jelena Lela Abramović za izvođenje Šubertove sonate na festivalu Radost muziciranja.
Nastupala je na koncertima i resitalima u Beogradu, Nišu, Pragu, Minhenu, Parizu, Moskvi i Narniju. Održala je resital na 9. Međunarodnom muzičkom festivalu Constantinus u Nišu (2018). Svirala je kao solistkinja sa orkestrom u eminentnim koncertnim salama, kao sto je Velika sala Kolarca i druge, sa Simfonijskim orkestrom MŠ Mokranjac, SO FMU, Ansamblom Metamorfozis, SO RTS-a, UA MO Stanislav Binički, KO S.C.S. Sorrento Sinfonietta (Italija) i SO Predsednika Ruske Federacije u Georgijevskoj sali u Kremlju na Festivalu mladih umetnika Melodija pokoljenja kao predstavnica Muzičke produkcije RTS-a. Dobitnica je stipendije Ministarstva prosvete RS za izuzetno talentovane učenike i studente. Svira na violini poznatog majstora Nikole Vasića, koja joj je ustupljena ljubaznošću i plemenitim angažovanjem udruženja Prijatelji srpske kulture.

Sanja Petković (Beograd) je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Jokut Mihailović gde je upisala  i postdiplomske studije. Tokom studija je, osim solističkog angažovanja, pokazala izrazito interesovanje za kamernu muziku, te se njena karijera posle u tom pravcu i razvija. Kao klavirski saradnik je ostvarila brojne koncerte i učestvovala na mnogim takmičenjima (bila je zvaničan korepetitor na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu, 1996, 2006). U sardnji sa violinistkinjom Jasnom Maksimović je snimila komapkt disk Bramsove sonate i skerco za klavir i violinu u izdanju PGP-RTS. Sanja Petković radi kao samostalni umetnički saradnik na FMU u Beogradu.

Loading...