Концерт виолинисткиња Катарине Васиљевић и Таре Лабан

22.04.2024., 20:00

На концерту ће наступити награђиване виолинисткиње Катарина Васиљевић и Тара Лабан, студенткиње виолине Факултета музичке уметности у Београду. Заједно са њима ће наступити и пијанисткиња Сања Петковић.

Програм:
Арам Хачатурјан
Први став Концерта за виолину и оркестар у де–молу
Allegro con fermezza

Пабло Сарасате
Циганске мелодије, оп. 20
ТАРА ЛАБАН

Јан Сибелијус
Први став Концерта за виолину и оркестар у де–молу
Allegro moderato

Морис Равел
Циганин
КАТАРИНА ВАСИЉЕВИЋ

Биографије:
Тара Лабан
(2005) је студенткиња прве године осноовних академијских студија на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Мадлен Стокић Васиљевић. Завршила је Основну и СМШ Мокрањац у класи проф. Владимира Васиљевића, а усавршавала се код виолиниста и педагога, међу којима су Татјана Балашова, Роман Симовић, Игор Ткачук, Данијел Роланд, Зоран Миленковић и Матеја Маринковић. Освојила је бројне прве и специјалне нагаде, као и звања лауреата на престижним домаћим и интернационалним такмичењима награде.
Одржала је реситале и наступала као солисткиња у најзначајнијим салама у земљи (Коларчева задужбина, МТС дворана, Галерија САНУ, Народна библиотека Србије, Атеље 212, Народни музеј…), као и у региону (Народно позориште у Сарајеву, Музеј Херцеговине у Требињу…). Наступала је као члан и солиста Регионалне дечије филхармоније, Оркестра Виртуози, и оркестра EUYO (Оркестра младих Европске уније), а од ове године је члан Metamorphosis Orchestra Academy. Носилац је стипендије Фондације за младе таленте града Београда, и Министарства просвете и науке Републике Србије за изузетно надарене ученике и студенте.

Катарина Васиљевић (Београд, 2004) је студенткиња четврте године виолине на ФМУ у Београду у класи проф. Мадлен Стокић Васиљевић. Лауреат је више републичких и међународних такмичења у земљи и иностранству, међу којима се истичу РТ ЗМБСС, Стрингфест (лауреат и добитница награде најбољи млади извођач, Сремска Митровица), Таленти Европе (Словачка), Premio Clivis (Рим) и Александар Глазунов (Париз). Добитница је награда Милорад и Загорка Апостоловић и Марија Петровић и Јанко Ристић које додељује МШ Мокрањац за најбољу интерпретацију и најбољег ученика гудачког одсека, награде ФМУ из фонда Миодраг Мацић-Мишо најбољем студенту виолине и награде Јелена Лела Абрамовић за извођење Шубертове сонате на фестивалу Радост музицирања.
Наступала је на концертима и реситалима у Београду, Нишу, Прагу, Минхену, Паризу, Москви и Нарнију. Одржала је реситал на 9. Међународном музичком фестивалу Constantinus у Нишу (2018). Свирала је као солисткиња са оркестром у еминентним концертним салама, као сто је Велика сала Коларца и друге, са Симфонијским оркестром МШ Мокрањац, СО ФМУ, Ансамблом Метаморфозис, СО РТС-а, УА МО Станислав Бинички, КО S.C.S. Sorrento Sinfonietta (Италија) и СО Председника Руске Федерације у Георгијевској сали у Кремљу на Фестивалу младих уметника Мелодија покољења као представница Музичке продукције РТС-а. Добитница је стипендије Министарства просвете РС за изузетно талентоване ученике и студенте. Свира на виолини познатог мајстора Николе Васића, која јој је уступљена љубазношћу и племенитим ангажовањем удружења Пријатељи српске културе.

Сања Петковић (Београд) је дипломирала на Академији уметности у Новом Саду у класи Јокут Михаиловић где је уписала  и постдипломске студије. Током студија је, осим солистичког ангажовања, показала изразито интересовање за камерну музику, те се њена каријера после у том правцу и развија. Као клавирски сарадник је остварила бројне концерте и учествовала на многим такмичењима (била је званичан корепетитор на Међународном такмичењу Музичке омладине у Београду, 1996, 2006). У сардњи са виолинисткињом Јасном Максимовић је снимила комапкт диск Брамсове сонате и скерцо за клавир и виолину у издању ПГП-РТС. Сања Петковић ради као самостални уметнички сарадник на ФМУ у Београду.

Loading...