Koncert violinistkinje Tijane Nikolić i pijaniste Aleksandra Stankovića

29.04.2024., 21:00

Mlada violinistkinja Tijana Nikolić ima bogato koncertno iskustvo kao koncertmajstor Dečje filharmonije i Omladinskog orkestra zapadnog Balkana. U Galeriji Artget u saradnji sa pijanistom Aleksandrom Stankovićem izvešće koncert za violinu Johanesa Bramsa.

Program:
Johanes Brams
Koncert za violinu u De–duru, op. 77
Allegro non troppo
Adagio
Allegro giocoso, ma non troppo vivace

Biografije:
Violinistkinja Tijana Nikolić (Beograd, 2001) je studentkinja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Marka Josifoskog. Završila je SMŠ Vatroslav Lisinski u klasi Vere Ilić. Sa sedam godina je počela da svira violinu. Osvojila je prve i druge nagrade na republičkim takmičenjima u kategoriji solo violine, kao i u kamernim sastavima. Na muzičkom planu se razvijala i kroz orkestarsko muziciranje. U periodu od 2014. do 2020. godine je bila koncertmajstor Dečje filharmonije, sa kojom je svirala i kao solistkinja. Sarađuje sa mnogim domaćim i inostranim dirigentima. Godine 2023. je nastupala na poziciji koncertmajstora u organizaciji Western Balkan Youth Orchestra koji se predstavio publici širom Balkana, a zatim i na Međunarodnom festivalu Young Euro Classic u Berlinu, kao i u Esenu. Svirala je na turneji sa kamernim orkestrom i renomiranim violinistom Svetlinom Rusevim (2022) u Bugarskoj. Takođe je nastupala na koncertima sa Valerijem Sokolovim, Jovanom Kolundžijom, Branislavom Podrumac i drugim renomiranim umetnicima. Nastupala je u salama filharmonija Skoplja, Beograda, Ljubljane, Berlina, Esena i Sofije, kao i u Sarajevskom teatru.

Aleksandar Stanković (Toronto, 1996) je upisao osnovne i master studije kao prvoplasirani na rang listi. Od 2021. godine pohađa doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi Ljiljane Vukelje. Bio je aktivni učesnik majstorskih kurseva kod Jokut Mihailović, Rite Kinke, Jurija Kota, Roberta Turina i drugih. Dobitnik je nagrada na međunarodnim takmičenjima, od kojih se izdvajaju: prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko, pobednik kategorije na Međunarodnom takmičenju u Smederevu, prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Mihajlo Vukdragović u Šapcu i treća nagrada na Međunarodnom takmičenju Roma u Rimu. Kao solista je nastupao u značajnim salama u Beogradu (Dvorana Kolarčeve zadužbine, Scena Narodnog pozorišta, Dvorana SKC-a, Sala Beogradske filharmonije), kao i širom Srbije. Godine 2019. je izveo Mocartov Klavirski koncert br. 21 sa Umetničkim ansamblom MO Stanislav Binički. Redovno nastupa i kao kamerni izvođač. Svirao je sa orkestrom Fakulteta muzičke umetnosti na koncertima u Italiji i Sloveniji. Takođe je ostvario saradnju sa Simfonijskim orkestrom RTS. Od sezone 2022/23. je polaznik operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu kao klavirski saradnik.

Loading...