Концерт виолинисткиње Тијане Николић и пијанисте Александра Станковића

29.04.2024., 21:00

Млада виолинисткиња Тијана Николић има богато концертно искуство као концертмајстор Дечје филхармоније и Омладинског оркестра западног Балкана. У Галерији Артгет у сарадњи са пијанистом Александром Станковићем извешће концерт за виолину Јоханеса Брамса.

Програм:
Јоханес Брамс
Концерт за виолину у Де–дуру, оп. 77
Allegro non troppo
Adagio
Allegro giocoso, ma non troppo vivace

Биографије:
Виолинисткиња Тијана Николић (Београд, 2001) је студенткиња Факултета музичке уметности у Београду у класи проф. Марка Јосифоског. Завршила је СМШ Ватрослав Лисински у класи Вере Илић. Са седам година је почела да свира виолину. Освојила је прве и друге награде на републичким такмичењима у категорији соло виолине, као и у камерним саставима. На музичком плану се развијала и кроз оркестарско музицирање. У периоду од 2014. до 2020. године је била концертмајстор Дечје филхармоније, са којом је свирала и као солисткиња. Сарађује са многим домаћим и иностраним диригентима. Године 2023. је наступала на позицији концертмајстора у организацији Western Balkan Youth Orchestra који се представио публици широм Балкана, а затим и на Међународном фестивалу Young Euro Classic у Берлину, као и у Есену. Свирала је на турнеји са камерним оркестром и реномираним виолинистом Светлином Русевим (2022) у Бугарској. Такође је наступала на концертима са Валеријем Соколовим, Јованом Колунџијом, Браниславом Подрумац и другим реномираним уметницима. Наступала је у салама филхармонија Скопља, Београда, Љубљане, Берлина, Есена и Софије, као и у Сарајевском театру.

Александар Станковић (Торонто, 1996) је уписао основне и мастер студије као првопласирани на ранг листи. Од 2021. године похађа докторске студије на Факултету музичке уметности у класи Љиљане Вукеље. Био је активни учесник мајсторских курсева код Јокут Михаиловић, Рите Кинке, Јуриjа Кота, Роберта Турина и других. Добитник је награда на међународним такмичењима, од којих се издвајају: прва награда на Међународном такмичењу Даворин Јенко, победник категорије на Међународном такмичењу у Смедереву, прва награда на Међународном такмичењу Михајло Вукдраговић у Шапцу и трећа награда на Међународном такмичењу Roma у Риму. Као солиста је наступао у значајним салама у Београду (Дворана Коларчеве задужбине, Сцена Народног позоришта, Дворана СКЦ-а, Сала Београдске филхармоније), као и широм Србије. Године 2019. је извео Моцартов Клавирски концерт бр. 21 са Уметничким ансамблом МО Станислав Бинички. Редовно наступа и као камерни извођач. Свирао је са оркестром Факултета музичке уметности на концертима у Италији и Словенији. Такође је остварио сарадњу са Симфонијским оркестром РТС. Oд сезоне 2022/23. је полазник оперског студија Народног позоришта у Београду као клавирски сарадник.

Loading...