Miloš Tomić ▪︎ Odlomci ▪︎ ▪︎ ▪︎ osvežavanje postavke

18.04.2024., 17:00

 

REČ UMETNIKA

Izložba Odlomci, britko kurirana Marijom Radoš, otvorena još na jesen davne 2023. pretvorila se u međuvremenu, izgleda u ljuto branjenu likovnu busiju. Kao da je dobio vikendicu pored Dunava ili stalno rado mesto u državnoj firmi gde ne mora mnogo da se radi, lokalni umetnik Miloš Tomić, pod raznim izgovorima, uporno odbija da se iz galerije (nazovimo je tako) konačno iseli.

Čak i kada su se od vlage ramovi počeli buđati i od sunca rastavljati, on, pod parolom da oplemenjuje prostor, tvrdoglavo ostaje tu. Pominje i drugare iz udruženja Krov nad glavom koji se već godinama u slučajevima nepravednih iseljenja neočekivano pojavljuju i spašavaju stvar. Zaposleni iz KCB-a iz nepoznatog razloga tolerišu ovog gosta. Svojim vrištećim bojama i oblicima, postavka Odlomci vidi se čak na trenutak i iz trojelbusa u prolazu: plato Cvetnog trga, po mišljenju mnogih, unakaženog novim arhitektonskim rešenjem, ona čini nekako vedrijim i kao da obećava da bi se staklene sobice, sve i bez prestanka, mogle naseliti privlačnim, zagonetnim sadržajima, kad već ima toliko stvaralaca i stvaralica. A te sobe uglavnom zvrje prazne.

Ukratko, ovo je poslednji, stvarno poslednji, produžetak za Odlomke, pod uslovom da se osveže, što se upravo dešava. Svi uramljeni radovi zamenjeni su novim. Pored plastike, pojavili su se novi materijali: stari papir, konopci, porcelan! (naravno skrckan, u nađenim delićima), a serija plastičnih asamblaža, predmeta, možemo ih zvati i igračke (samo za ukras!), zamenjene su velikom, još neviđenom (u smislu nepokazivanom, ne fenomenalnom) serijom Kula, slepljivanom od najrazličitijh poklopaca. Umesto table sa kukicama i ofingerima, tu je sad „oltar“, sav od… ali neka nešto bude i iznenađenje.

Postavka je u toku, verovatno do poslednjeg časa. Možete proći Cvetnim trgom, možda ćete Miloša i sresti kako namešta i ređa, kiti i preteruje. On priča srpski i komunikativan je, možda nekim savetom možete i uticati na izložbu ili bukirati na vreme, uz podnošljive cene, svoj omiljeni komad.

U svakom slučaju, u četvrtak od pet, dobrodošli ste u staklenu kocku, uz prisustvo soc de la soc gradskog kulturnog sveta. Od četvrtka – osveženje, a iduće nedelje, druženje!

Miloš Tomić
april 2024.

Loading...