Милош Томић ▪︎ Одломци ▪︎ ▪︎ ▪︎ освежавање поставке

18.04.2024., 17:00

 

РЕЧ УМЕТНИКА

Изложба Одломци, бритко курирана Маријом Радош, отворена још на јесен давне 2023. претворила се у међувремену, изгледа у љуто брањену ликовну бусију. Као да је добио викендицу поред Дунава или стално радо место у државној фирми где не мора много да се ради, локални уметник Милош Томић, под разним изговорима, упорно одбија да се из галерије (назовимо је тако) коначно исели.

Чак и када су се од влаге рамови почели буђати и од сунца растављати, он, под паролом да оплемењује простор, тврдоглаво остаје ту. Помиње и другаре из удружења Кров над главом који се већ годинама у случајевима неправедних исељења неочекивано појављују и спашавају ствар. Запослени из КЦБ-а из непознатог разлога толеришу овог госта. Својим вриштећим бојама и облицима, поставка Одломци види се чак на тренутак и из тројелбуса у пролазу: плато Цветног трга, по мишљењу многих, унакаженог новим архитектонским решењем, она чини некако ведријим и као да обећава да би се стаклене собице, све и без престанка, могле населити привлачним, загонетним садржајима, кад већ има толико стваралаца и стваралица. А те собе углавном зврје празне.

Укратко, ово је последњи, стварно последњи, продужетак за Одломке, под условом да се освеже, што се управо дешава. Сви урамљени радови замењени су новим. Поред пластике, појавили су се нови материјали: стари папир, конопци, порцелан! (наравно скрцкан, у нађеним делићима), а серија пластичних асамблажа, предмета, можемо их звати и играчке (само за украс!), замењене су великом, још невиђеном (у смислу непоказиваном, не феноменалном) серијом Кула, слепљиваном од најразличитијх поклопаца. Уместо табле са кукицама и офингерима, ту је сад „олтар“, сав од… али нека нешто буде и изненађење.

Поставка је у току, вероватно до последњег часа. Можете проћи Цветним тргом, можда ћете Милоша и срести како намешта и ређа, кити и претерује. Он прича српски и комуникативан је, можда неким саветом можете и утицати на изложбу или букирати на време, уз подношљиве цене, свој омиљени комад.

У сваком случају, у четвртак од пет, добродошли сте у стаклену коцку, уз присуство соц де ла соц градског културног света. Од четвртка – освежење, а идуће недеље, дружење!

Милош Томић
април 2024.

Loading...