NEDELJA FINSKOG FILMA / 12.04.2024.

12.04.2024., 18:00

NEDELJA FINSKOG FILMA
11 – 15. APRIL 2024.

PETAK, 12. APRIL

18.00
RAJ ZA KARAOKE / KARAOKE PARADISE
Finska 2022, 75’

Režija: Einari Paakkanen

Evi, najiskusnija finska domaćica karaoka, želi da zagrljajem odagna bol svojih mušterija. Sa hiljadama barova i kilometara iza sebe, ona opet pakuje svoju opremu i putuje kroz severne predele Finske. Toni, najstidljiviji momak na svetu, svima upada u oči na sceni. Kari je u potrazi za ljubavlju i peva karaoke u svojoj praznoj auto radionici. Elina teško hoda zbog parkinsonove bolesti, ali pank pesme je teraju da pleše. Laura peva jer je pričanje previše bolno. Dokumentarac o tome kako su Finci pronašli jedinstveni izlaz iz usamljenosti, kroz strast prema karaokama.

Festivali i nagrade: finska nacionalna nagrada Jusi za najbolji dokumentarac, Barselona, Šangaj, Kalgari

20.00
ČETVORO ODRASLIH KLINACA / FOUR LITTLE ADULTS
Finska, 2023, 122’
Režija: Selma Vilhunen

Uloge: Alma Pöysti, Eero Milonoff, Pietu Wikström, Oona Airola

Julijino otkriće da je muž vara je kao bomba koja je eksplodirala u sred njihovog udobnog stana. Umesto da se bavi razarajućim posledicama tog iskustva, ona poziva ljubavnicu svog muža na kafu i kolače. Pokazuje im knjigu o poliamornim vezama u kojima je podvukla određene pasuse i predlaže otvoren brak. Stvari se komplikuju kada i ona sama nađe ljubavnika, biseksualca, jer njen muž za to nema razumevanja. Ova gorko-slatka komedija karaktera preispituje koncept poliamornih veza kroz četvoro odraslih ljudi i njihove zamršene odnose u potrazi za prihvatanjem novog načina voljenja.

Festivali i nagrade: nagrada za najbolju glumicu na finskim nacionalnim nagradama Jusi, nagrada za najbolju glumicu na festivalu u Geteborgu, glavna selekcija festivala u Roterdamu

 

Loading...