NEDELJA FINSKOG FILMA

11.04.2024-15.03.2024, 18:00-20:00

NEDELJA FINSKOG FILMA:
11 – 15. APRIL 2024.
Dvorana Kulturnog centra
Kolarčeva 6

U Dvorani Kulturnog centra Beograda, nakon dve godine, održava se 7. Nedelja finskog filma. I ove godine manifestaciju organizuju Finski filmski institut, Ambasada Finske i Kulturni centar Beograda, a odvija se od 11. do 15. aprila. Selektor festivala je reditelj Stefan Arsenijević, koji je izabrao osam filmova, novih ostvarenja finske kinematografije.

Tokom festivala, gosti Beograda biće Jana Puskala (Jaana Puskala), šefica Međunarodnog odeljenja Finskog filmskog instituta, i Tia Kouvo (Tia Kouvo), rediteljka filma Porodični ručak.

—————————————–

REČ SELEKTORA:

„Teško je analizirati osećanja“, kaže majka glavnom junaku u filmu Drvosečina priča. „Ali kada te gledam, mislim da osećam ljubav. Osećam se lepo i toplo, kao ispred ognjišta u hladno zimsko jutro.“ Poetični dijalog delo je poznatog finskog pesnika i scenariste Mike Mililahtija (Mikka Myllylahti) koji se ovom uvrnutom crnom komedijom na Nedelji finskog filma po prvi put predstavlja kao reditelj. U ovom sve čudnijem i hladnijem svetu, potrebno nam je malo poezije i topline.

Izbor filmova koji je pred vama razmatra savremene porodice. Disfunkcionalne porodice, netipične porodice, proširene porodice. Porodice čiji članovi uspostavljaju neke drugačije veze, pokušavajući da ostanu sebi dosledni i iskreni. Porodice čiji članovi ne uspevaju da komuniciraju, ali iako je možda teško rečima opisati osećanja, to ne znači da ona nisu snažna.

Oko ognjišta se u današnje vreme porodice okupljaju samo praznikom. Upravo takvu situaciju istražuje izuzetno debitantsko ostvarenje Porodični ručak rediteljke Tie Kouvo (Tia Kuovo), koja će otvoriti festival. Sa fantastičnim osećanjem za neizgovoreno, uz finu dozu prepoznatljivog finskog humora, ona pripoveda o članovima jedne finske porodice u kući zavejanoj snegom za Božić.

U Četvoro odraslih klinaca bračni par se upušta u istraživanje koncepta poliamorne veze. U Mehuru će tinejdžerka učiniti sve da sabotira vanbračnu vezu svoje majke sa drugom ženom. U Je’vidi će potisnuta porodična priča o asimilaciji članova starosedelačkog naroda Skolt Sámi, kada izađe na videlo, dati novi smisao dvema otuđenim rođakama. U Hit Big će izlazak oca iz zatvora pokrenuti beskrupuloznu alanfordovsku poteru za skrivenim plenom u kojoj će se članovi porodice okrenuti jedni protiv drugih. U Najgoroj ideji ikada će junakinja morati da bira između porodice i prijateljstva, dok Raj za karaoke istražuje kako se osećaj usamljenosti može osetiti kroz omiljenu finsku zanimaciju – karaoke.

Filmovi pred vama istražuju vreme u kojem živimo kroz osnovnu jedinicu društva, koja kao i većina drugih institucija na ovome svetu, upravo trpi tektonske poremećaje i promene. Bilo da su duhoviti, pesimistični, uvrnuti ili nadrealni, ovi filmovi postavljaju prava, intrigantna pitanja i, najvažnije od svega, pronalaze ljudskost i toplinu čak i tamo gde deluje da smo je odavno izgubili.

Dobrodošli na 7. Nedelju finskog filma u Beogradu!

Stefan Arsenijević
selektor

—————————————–

GOSTI NEDELJE FINSKOG FILMA

JANA PUSKALA
Jana Puskala (Jaana Puskala) je šefica Međunarodnog odeljenja Finske filmske fondacije. Dugo, posvećeno i znalački promoviše finski film, koji je dobrim delom zahvaljujući njenoj sposobnosti izuzetno prisutan na međunarodnoj sceni. Zajedno sa urednikom filmskog programa DKC-a, Nebojšom Popovićem, 2010. pokrenula je Nedelju finskog filma u Beogradu koja je izrasla u tradicionalnu bijenalnu manifestaciju, u organizaciji Finske filmske fondacije, Kulturnog centra Beograda i Ambasade Finske. Radujemo joj se kao starom prijatelju i velikom profesionalcu.

TIA KOUVO
Tia Kouvo (Tia Kuovo) spada među najveće i najautentičnije nove talente finske i evropske kinematografije. Rođena je u Lahti. Studirala je psihologiju, a zatim diplomirala režiju na akademiji Valand. Porodični ručak je njen debitantski dugometražni film. Premijerno je prikazan u okviru programa Encounters, prestižnog Berlinskog filmskog festivala. Nagradu za najbolji film poneo je na festivalima u Seulu, Rigi i Briselu, kao i na Nordijskim filmskim danima. U Valensiji je nagrađen za najbolju kameru, a važi i za favorita na predstojećim finskim nacionalnim nagradama Jussi sa čak 11 nominacija u glavnim kategorijama. Porodični ručak je inspirisan istoimenim, nagrađivanim kratkim filmom iz 2018.

—————————————–

PROGRAM NEDELJE FINSKOG FILMA
11 – 15. APRIL 2024.
Dvorana Kulturnog centra, Kolarčeva 6

Četvrtak, 11. april
20.00 Svečano otvaranje
PORODIČNI RUČAK, 114’
Režija: Tia Kouvo
*Posle projekcije filma sledi razgovor sa rediteljkom Tiom Kuovo.

Petak, 12. april
18.00 RAJ ZA KARAOKE, 75’
Režija: Einari Paakkanen
20.00 ČETVORO ODRASLIH KLINACA, 122’
Režija: Selma Vilhunen

Subota, 13. april
18.00 JE’VIDA, 100’
Režija: Katja Gauriloff
20.00 DRVOSEČINA PRIČA, 99’
Režija: Mikko Myllylahti

Nedelja, 14. april
18.00 MEHUR, 102’
Režija: Aleksi Salmenperä
20.00 NAJGORA IDEJA IKAD, 105’
Režija: Pamela Tola

Ponedeljak, 15. april
20.00 HIT BIG, 123’
Režija: J-P Valkeapää

—————————————–

Cena ulaznica je 300 dinara, a svi filmovi imaju titlove na srpskom i engleskom jeziku.

Loading...