НЕДЕЉА ФИНСКОГ ФИЛМА

11.04.2024-15.03.2024, 18:00-20:00

НЕДЕЉА ФИНСКОГ ФИЛМА:
11 – 15. АПРИЛ 2024.
Дворана Културног центра
Коларчева 6

У Дворани Културног центра Београда, након две године, одржава се 7. Недеља финског филма. И ове године манифестацију организују Фински филмски институт, Амбасада Финске и Културни центар Беoграда, а одвија се од 11. до 15. априла. Селектор фестивала је редитељ Стефан Арсенијевић, који је изабрао осам филмова, нових остварења финске кинематографије.

Током фестивала, гости Београда биће Јана Пускала (Jaana Puskala), шефица Међународног одељења Финског филмског института, и Тиа Коуво (Tia Kouvo), редитељка филма Породични ручак.

—————————————–

РЕЧ СЕЛЕКТОРА:

„Тешко је анализирати осећања“, каже мајка главном јунаку у филму Дрвосечина прича. „Али када те гледам, мислим да осећам љубав. Осећам се лепо и топло, као испред огњишта у хладно зимско јутро.“ Поетични дијалог дело је познатог финског песника и сценаристе Мике Милилахтија (Mikka Myllylahti) који се овом уврнутом црном комедијом на Недељи финског филма по први пут представља као редитељ. У овом све чуднијем и хладнијем свету, потребно нам је мало поезије и топлине.

Избор филмова који је пред вама разматра савремене породице. Дисфункционалне породице, нетипичне породице, проширене породице. Породице чији чланови успостављају неке другачије везе, покушавајући да остану себи доследни и искрени. Породице чији чланови не успевају да комуницирају, али иако је можда тешко речима описати осећања, то не значи да она нису снажна.

Око огњишта се у данашње време породице окупљају само празником. Управо такву ситуацију истражује изузетно дебитантско остварење Породични ручак редитељке Тие Коуво (Tia Kuovo), која ће отворити фестивал. Са фантастичним осећањем за неизговорено, уз фину дозу препознатљивог финског хумора, она приповеда о члановима једне финске породице у кући завејаној снегом за Божић.

У Четворо одраслих клинаца брачни пар се упушта у истраживање концепта полиаморне везе. У Мехуру ће тинејџерка учинити све да саботира ванбрачну везу своје мајке са другом женом. У Je’vidi ће потиснута породична прича о асимилацији чланова староседелачког народа Сколт Сáми, када изађе на видело, дати нови смисао двема отуђеним рођакама. У Hit Big ће излазак оца из затвора покренути бескрупулозну аланфордовску потеру за скривеним пленом у којој ће се чланови породице окренути једни против других. У Најгорој идеји икада ће јунакиња морати да бира између породице и пријатељства, док Рај за караоке истражује како се осећај усамљености може осетити кроз омиљену финску занимацију – караоке.

Филмови пред вама истражују време у којем живимо кроз основну јединицу друштва, која као и већина других институција на овоме свету, управо трпи тектонске поремећаје и промене. Било да су духовити, песимистични, уврнути или надреални, ови филмови постављају права, интригантна питања и, најважније од свега, проналазе људскост и топлину чак и тамо где делује да смо је одавно изгубили.

Добродошли на 7. Недељу финског филма у Београду!

Стефан Арсенијевић
селектор

—————————————–

ГОСТИ НЕДЕЉЕ ФИНСКОГ ФИЛМА

ЈАНА ПУСКАЛА
Јана Пускала (Jaana Puskala) је шефица Међународног одељења Финске филмске фондације. Дуго, посвећено и зналачки промовише фински филм, који је добрим делом захваљујући њеној способности изузетно присутан на међународној сцени. Заједно са уредником филмског програма ДКЦ-а, Небојшом Поповићем, 2010. покренула је Недељу финског филма у Београду која је израсла у традиционалну бијеналну манифестацију, у организацији Финске филмске фондације, Културног центра Београда и Амбасаде Финске. Радујемо јој се као старом пријатељу и великом професионалцу.

ТИА КОУВО
Тиа Коуво (Tia Kuovo) спада међу највеће и најаутентичније нове таленте финске и европске кинематографије. Рођена је у Лахти. Студирала је психологију, а затим дипломирала режију на академији Валанд. Породични ручак је њен дебитантски дугометражни филм. Премијерно је приказан у оквиру програма Encounters, престижног Берлинског филмског фестивала. Награду за најбољи филм понео је на фестивалима у Сеулу, Риги и Бриселу, као и на Нордијским филмским данима. У Валенсији је награђен за најбољу камеру, а важи и за фаворита на предстојећим финским националним наградама Jussi са чак 11 номинација у главним категоријама. Породични ручак је инспирисан истоименим, награђиваним кратким филмом из 2018.

—————————————–

ПРОГРАМ НЕДЕЉЕ ФИНСКОГ ФИЛМА
11 – 15. АПРИЛ 2024.
Дворана Културног центра, Коларчева 6

Четвртак, 11. април
20.00 Свечано отварање
ПОРОДИЧНИ РУЧАК, 114’
Режија: Tia Kouvo
*После пројекције филма следи разговор са редитељком Тиом Куово.

Петак, 12. април
18.00 РАЈ ЗА КАРАОКЕ, 75’
Режија: Einari Paakkanen
20.00 ЧЕТВОРО ОДРАСЛИХ КЛИНАЦА, 122’
Режија: Selma Vilhunen

Субота, 13. април
18.00 JE’VIDA, 100’
Режија: Katja Gauriloff
20.00 ДРВОСЕЧИНА ПРИЧА, 99’
Режија: Mikko Myllylahti

Недеља, 14. април
18.00 МЕХУР, 102’
Режија: Aleksi Salmenperä
20.00 НАЈГОРА ИДЕЈА ИКАД, 105’
Режија: Pamela Tola

Понедељак, 15. април
20.00 HIT BIG, 123’
Режија: J-P Valkeapää

—————————————–

Цена улазница је 300 динара, а сви филмови имају титлове на српском и енглеском језику.

Loading...