Aprilske izložbe u Kulturnom centru Beograda

18.04.2024-18.05.2024, 12:00-20:00

Likovna galerija, Knez Mihailova 6
Arget, Trg Republike 5/I
Podroom, Trg Republike 5/podrum

U četvrtak, 18. aprila, u galerijama Kulturnog centra Beograda otvorene su tri izložbe. Postavke u sva tri izložbena prostora traju do 18. maja, a ulaz je slobodan.

…………………………..

Likovna galerija, Knez Mihailova 6
Nikola Marković ▪︎ Uputstvo za upotrebu

Prateći program:

Subota, 20. april, u 13 sati
Vođenje kroz izložbu i razgovor sa umetnikom

Nikola Marković se kroz svoju izložbu fokusira na neposredne posledice koje moć ostavlja na ljude. Ciklus radova Uputstvo za upotrebu u fokus stavlja pitanja iz domena (z)gaženog dostojanstva ─ kako ličnog (radničkog), tako i kolektivnog, pa i nacionalnog. Marković je brendirao ekskluzivni model radničke pelene za odrasle Prol et. Pelene su dizajnirane u unisex varijanti, s priloženim uputstvom za upotrebu u situaciji „Dok radnik/ca može da stoji“ kao i verziji „Kad radnik/ca ne može više da stoji“, štampanim, uz srpski, i na kineskom, korejskom, ruskom, italijanskom, turskom i nemačkom ─ kao službenim jezicima zemalja iz kojih dolaze strani „investitori“.

…………………………..

Galerija Artget, Trg Republike 5/1
Nemanja Knežević i Robert Marin ▪︎ Stvaran svet je tamo negde

Nemanja Knežević, Guilt Trip, 2014-2024

Na trećoj izložbi iz programa Galerije Artget za 2024. godinu predstavljaju se radovi Nemanje Kneževića i Roberta Marina, u dijalogu. U svojim uspešnim umetničkim praksama, dvojica umetnika reflektuju neposredno okruženje koristeći fotografiju kao osnovni alat. Knežević i Marin su pre svega posmatrači sveta koji ih okružuje; prave spontane snimke (snapshots) kako bi ga dokumentovali onakvog kakav jeste. Njihove slike su često objektivni i nerežirani, gotovo naturalistički zapisi sveta u kojem nastoje da pronađu aktuelne i, u isto vreme, sasvim obične teme.

…………………………..

Galerija Podroom, Trg Republike 5/podrum
Deana Petrović ▪︎ Livnica pesama

Autorka koncepta:
Deana Petrović

Kompozitorka:
Svetlana Maraš

Korišćeni arhivski materijali:
Radio-televizija Srbije (Odeljenje za istoriografiju i programska šema Trezor), Arhiv „Filmske novosti“ i Muzej Jugoslavije

Livnica pesama je imerzivna audio-vizuelna instalacija napravljena od video projekcija i višekanalnog zvuka bazirana na video snimcima jugoslovenskih fabrika, gradilišta i omladinskih radnih akcija preuzetih iz televizijskih, muzejskih i filmskih arhiva. Glavni akteri tih snimaka su radnici-pesnici čije se poezija bavi dubokim egzistencijalističkim pitanjima života radničke klase i položajem radnika kao pojedinaca u proizvodnom lancu.

…………………………..

Paviljon na Cvetnom trgu, u 17.00
Miloš Tomić ▪︎ ODLOMCI ▪︎ ▪︎ ▪︎ osveženje postavke

Posetioci će još mesec dana biti u prilici da vide postavku Odlomci Miloša Tomića, osveženu od kraja aprila. Miloš je zaljubljenik u predmete. U svet predmeta, očišćen od ljudi i funkcija koje emanira posredno kroz pohabanost i rabljenost. Svi ti predmeti koje pronalazi, transformisani njegovom pažnjom i imaginacijom, postaju grandiozni i neretko zaslužuju kolekcije, kakvih je Miloš prikupio dosta. Ti predmeti su „lepi” i imaju posebne i nezamenljive, samim tim i herojske uloge u aktivnostima malih života.

…………………………..…………………………..

Ulaz na sve izložbe i programe je slobodan.

Galerije Kulturnog centra Beograda su otvorene svakog dana od 12 do 20 časova, sem nedeljom i državnim praznicima.
Program galerija podržavaju Grad Beograd — Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Loading...