Aприлскe изложбe у Културном центру Београда

18.04.2024-18.05.2024, 12:00-20:00

Ликовна галерија, Кнез Михаилова 6
Аргет, Трг Републике 5/I
Подроом, Трг Републике 5/подрум

У четвртак, 18. априла, у галеријама Културног центра Београдa отворене су три изложбе. Поставке у сва три изложбена простора трају до 18. маја, а улаз је слободан.

…………………………..

Ликовна галерија, Кнез Михаилова 6
Никола Марковић ▪︎ Упутство за употребу

Пратећи програм:

Субота, 20. април, у 13 сати
Вођење кроз изложбу и разговор са уметником

Никола Марковић се кроз своју изложбу фокусира на непосредне последице које моћ оставља на људе. Циклус радова Упутство за употребу у фокус ставља питања из домена (з)гаженог достојанства ─ како личног (радничког), тако и колективног, па и националног. Марковић је брендирао ексклузивни модел радничке пелене за одрасле Prol et. Пелене су дизајниране у unisex варијанти, с приложеним упутством за употребу у ситуацији „Док радник/ца може да стоји“ као и верзији „Кад радник/ца не може више да стоји“, штампаним, уз српски, и на кинеском, корејском, руском, италијанском, турском и немачком ─ као службеним језицима земаља из којих долазе страни „инвеститори“.

…………………………..

Галерија Артгет, Трг Републике 5/1
Немања Кнежевић и Роберт Марин ▪︎ Стваран свет је тамо негде

Немања Кнежевић, Guilt Trip, 2014-2024

На трећој изложби из програма Галерије Артгет за 2024. годину представљају се радови Немање Кнежевића и Роберта Марина, у дијалогу. У својим успешним уметничким праксама, двојица уметника рефлектују непосредно окружење користећи фотографију као основни алат. Кнежевић и Марин су пре свега посматрачи света који их окружује; праве спонтане снимке (snapshots) како би га документовали онаквог какав јесте. Њихове слике су често објективни и нережирани, готово натуралистички записи света у којем настоје да пронађу актуелне и, у исто време, сасвим обичне теме.

…………………………..

Галерија Podroom, Трг Републике 5/подрум
Деана Петровић ▪︎ Ливница песама

Ауторка концепта:
Деана Петровић

Композиторка:
Светлана Мараш

Коришћени архивски материјали:
Радио-телевизија Србије (Одељење за историографију и програмска шема Трезор), Архив „Филмске новости“ и Музеј Југославије

Ливница песама је имерзивна аудио-визуелна инсталација направљена од видео пројекција и вишеканалног звука базирана на видео снимцима југословенских фабрика, градилишта и омладинских радних акција преузетих из телевизијских, музејских и филмских архива. Главни актери тих снимака су радници-песници чије се поезија бави дубоким егзистенцијалистичким питањима живота радничке класе и положајем радника као појединаца у производном ланцу.

…………………………..

Павиљон на Цветном тргу, у 17.00
Милош Томић ▪︎ ОДЛОМЦИ ▪︎ ▪︎ ▪︎ освежење поставке

Посетиоци ће још месец дана бити у прилици да виде поставку Одломци Милоша Томића, освежену од краја априла. Милош је заљубљеник у предмете. У свет предмета, очишћен од људи и функција које еманира посредно кроз похабаност и рабљеност. Сви ти предмети које проналази, трансформисани његовом пажњом и имагинацијом, постају грандиозни и неретко заслужују колекције, каквих је Милош прикупио доста. Ти предмети су „лепи” и имају посебне и незаменљиве, самим тим и херојске улоге у активностима малих живота.

…………………………..…………………………..

Улаз на све изложбе и програме је слободан.

Галерије Културног центра Београда су отворене сваког дана од 12 до 20 часова, сем недељом и државним празницима.
Програм галерија подржавају Град Београд — Секретаријат за културу и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Loading...