Представљање књиге БЕСКУЋНИК Намика Кабила

25.04.2024., 19:00

О роману ће разговарати:
Иван Миленковић, филозоф и књижевни критичар
Јелена Ниџовић, уредница књижевно-трибинског програма КЦБ
аутор

Уводна реч: Бора Бабић, директорка и главна уредница Академске књиге

У аутобиографском роману Бескућник Намик Кабил поставља универзално и интимно питање, где нам је кућа, у Требињу, Минхену, Сарајеву или тамо где се радо враћамо. То питање добија нови замах када сећања почињу да бледе и када желимо да подвучемо неке важне црте у животу.

Ауторова кућа постаје главна јунакиња носталгичне и нежне, али истовремено и болне и тужне приповести о љубави, породици, бесмислености рата, драматичним селидбама, о губицима, пријатељствима, сећању… Она се претвара у посебну позорницу, у неку врсту сабирног центра кроз који се, као на филму, смењују сцене живота који је нестао заувек.

Додатне информације у вези са издањем доступне су на веб-сајту издавача.

Улаз на програм је слободан.

——————————————————

Намик Кабил је филмски редитељ и писац. Аутор је неколико награђиваних сценарија, између осталог, и за играни филм Код амиџе Идриза. Његов документарни филм Информативни разговори добитник је награде „Срце Сарајева” за најбољи документарни филм на Сарајево Филм Фестивалу 2007. године, а после и других међународних награда. Играни филм Чувари ноћи, за који је написао сценариј и режирао га, имао је 2008. године светску премијеру на Венецијанском филмском фестивалу. Аутор је романа Сам, Амаркорд, Исијавање и Yesterday, као и неколико драма. Живи у Сарајеву.

Loading...