BELDOCS 2024. / 25.05.2024.

25.05.2024., 15:00

15:00
DRAGI TATA / Dear Dad
Litvanija, 2024, 17’

Režija: Austė Urbanavičiūtė

Mladi ljudi govore o svojim teškim iskustvima iz detinjstva, dok slike koje su roditelji snimili na prikazuju scene srećnih porodičnih trenutaka.

BROJ JEDAN / Number One
Litvanija, 2023, 15’

Režija: Milda Augustaitytė

Dvanestogodišnji Arijanas se priperma za litvanijsko prvenstvo u standardnim i latinoameričkim plesovima sa svojom partnerkom. Mladi par mora da pazume svet odraslih – da nauči da pokaže muževnost, žensku zavodljivost i veštinu samoprezentacije. Ali, da li je to dovoljno da osvoje prvenstvo?

KAKO NESTATI / How to Disappear
Total Refusal, 2020, 21’

Režija: Leonhard Müllner, Robin Klengel, Michael Stumpf

Kako nestati je anti-ratni film u najčistijem smislu te reči. Tražeći mir na najneverovatnijim mestima – u onlajn ratnoj igri – to je omaž neposlušnosti i dezertiranju, kako u digitalnom tako i u fizičkom stvarnom svetu ratovanja.

Festivali i nagrade
Berlin International Film Festival 2020

*Posle filma razgovor sa autorima

17.30
TERAFORMA / TerraForma
Velika Britanja, 2023, 62’

Režija: Kevin Brennan, Laurence Durkin

Ovo je priča o udaljenom vulkanskom ostrvu koje je milion godina tinjalo lišeno života, sve dok njegova klima nije preuređena procesom „teriformiranja“, pretvarajući ga u tropski raj. To je takođe priča o tome šta ova transformacija može značiti za našu planetu u budućnosti, na kojoj bi teriformirani pejzaži i ljudski inženjerski okoliši mogli izmeniti naše shvatanje same prirode.

*Posle filma razgovor sa autorima

19.30
POLJANE ČEKAJU, IZMAGLICA SE ŠIRI / Meadows Wait, Mist Diffuses
Luksemburg, 2024, 17’

Režija: Dzhovani Gospodinov

Sniman tokom četiri godine koristeći senzorne kamere i preklapajući se sa Gospodinovim sopstvenim fragmentiranim sećanjima na to mesto, film poetizuje propadanje pejzaža koje traje i preispituje etičnost našeg mešanja u svet prirode. Krećući se između voajerizma i introspekcije, ovaj film je istovremeno portret i elegija Hosbeša.

Festivali i nagrade
World premiere – 70. Kurzfilmtage, Oberhausen 2024

PSEĆI SNOVI / Dreaming Dogs
Austrija, Nemačka, 2024, 77’

Režija: Elsa Kremser, Levin Peter

Gomila lutalica – sedam pasa i jedna žena, živi u senkama grada Moskve. Skriveni od totalitarnih vlasti, dve vrste dele svoje postojanje na ivici nestanka. Lutaju u stalnom nemiru kroz divlji pejzaž gde se grad raspada. Snimljeno iz ugla životinja, obrasci međusobne zavisnosti i ukroćivanja počinju da se zamagljuju.

Festivali i nagrade:
Jeonju Int. Film Festival “Expanded Cinema”

*Posle filma razgovor sa autorima

21:30
ZVUK JE NEDUŽAN / The Sound Is Innocent
Češka, Francuska, Slovačka, 2019, 68’

Režija: Johana Ozvold

Zvuk je nedužan poziva na audio-vizuelno putovanje u sanjiv prostor koji istražuje značaj, funkciju i važnost sveta elektronskog i eksperimentalnog zvuka. Kroz pet različitih poglavlja, film nas vodi kroz oscilirajući lavirint kreativnih figura i trenutaka koji su jednako originalni kao i pionirska muzika koju tako strastveno dokumentuje.

Festivali i nagrade:
!f Istanbul International Independent Film Festival 2019, Sheffield International Documentary Festival 2019, Ji.hlava International Documentary Film Festival 2019, Munich International Documentary Festival 2019

*Posle filma razgovor sa autorima

Loading...