BELDOCS 2024. / 27.05.2024.

27.05.2024., 17:30

17.30
BLATO / Mud
Rusija, 2023, 51’

Režija: Ilya Povolotsky

Napeto filmsko putovanje kroz staro lečilište od blata na jugu Rusije. Dok kriminalni rat besni i blizini, ovaj vanvremenski medicinski mikrokosmos čini se netaknutim. Ipak, tamni odjek rata uvlači se kroz sve pore. Nemilosrdan umetnički pogled i alegorija savremene Rusije.

Festivali
IDFA, TIDFF

*Posle filma razgovor sa autorima

19.30
ŽIVOT I DRUGI PROBLEMI / Life and Other Problems
Danska, Švedska, 2024, 99’

Režija: Max Kestner

Šta je smisao života, smrti i svega ostalog? Mogući odgovori su mnogobrojni u avanturističkom filmu Maksa Kestnera, koji počinje kada smrt žirafe u Kopenhagenskom zoološkom vrtu postane viralna od Holivuda do Čečenije

Festivali i nagrade:
CPH:DOX 2024

21.30
KSENIJA / Ksenia
Letonija, 2023, 20’

Režija: Renāte Saulīte

Dokumentarni film Ksenija pripoveda priču o dvadesetjednogodišnjoj devojci čiji život visi o Damoklovom maču zbog njene prošlosti. Trenutno je čeka minimalna kazna zatvora od pet godina. Zašto je život šamara ovakvim izazovima? Kako živeti u limbu, kada ne znate kada ni koliko ćete teško platiti za ono što ste učinili?

U TIŠINI I GALAMI / In Silence and Clamour
Francuska, 2023, 58’

Režija: Clément Roussier, Hadrien Mossaz

Voz u kojem žive stao je, ne ide nigde. Ali nigde je dragoceno mesto: velika, prelepa zgrada sa zidovima od kamena obraslim bršljanom, koje se otvara prema poljima, nebu i potpunoj tišini. To je psihijatrijska klinika La Chesnaie, gde su Klamans i drugi pronašli utočište.

Festivali
FID Marseille 2023 – French Competition – Grand Prix (Francuska) Les Écrans Documentaires d’Arcueil – Official Competition (Francuska)

*Posle filma razgovor sa autorima

Loading...