FANTOMSKA PISMA • Džejms Njuit

30.05.2024-29.06.2024, 12:00-20:00

Galerija Podroom, Trg republike 5/podrum
30. 5 – 29. 6. 2024.

Izložbom Fantomska pisma umetnik Džejms Njuit predstavlja se po prvi put beogradskoj publici. Selekcija recentnih video radova i pratećih elemenata odražavaju umetnikovo kontinuirano interesovanje za spekulativne narative. Kombinujući elemente lične i zvanične istorije, Njuit kreira jedinstvene pokretne slike kako bi artikulisao odnos prema različitim društvenim i političkim mehanizmima koji oblikuju ljudsko iskustvo.

Fantomsko prisustvo u formi predstavljenih tela, glasova, teksta i slika uhode pogled posmatrača. Prouzrokovani hipnotički efekat evocira pitanje toga šta je lično, a šta kolektivno sećanje u savremenom trenutku, koji je moderiran nadzornim tehnologijama, granicama i neprekidnim protokom informacija.

Džejms Njuit (James Newitt) je multidisciplinarni umetnik koji istražuje specifične društvene i kulturološke odnose, stavljajući fokus na promenljivost i paradoks. Njegovi video-radovi i instalacije prikazuju prostore između individualnog i kolektivnog identiteta, sećanja i istorije, činjenica i fikcije kroz lični, opservacijski i performativni pristup. Njuit najčešće radi na projektima koji podrazumevaju duže periode istraživanja specifičnih društvenih, kulturnih i ekoloških situacija i razvoj stalnih odnosa sa pojedincima i zajednicama.

Loading...