K. Kafka, sada ▪︎ Deca poznaju Kafku

18.05.2024., 13:00

➤ Radionica je namenjena učenicima osnovnih i srednjih škola.

➤ Pripremni materijal možete preuzeti OVDE.

➤ Prijave su zatvorene (rok za dostave bio je 16. maj).

Kafku je na prvi pogled teško približiti deci. Zapravo, neke od redovnih i svima prepoznatljivih tema, kao što je sukob pojedinca s pravilima, kao nepremostivim zakonitostima (čak i ukoliko niko ne razume čemu tačno služe, niti zbog čega postoje), deci su poznate i bliske. Apsurdi koji prate ove sukobe takođe su nešto sa čim se deca redovno sreću i pritom osećaju istu zbunjenost i strah.

Prividna udaljenost dečjeg i Kafkinog sveta je pre proizvod epohe u kojoj je stvarao i predrasuda o deci, nego što je zapravo utemeljena u realnosti, a cilj radionice je da otvori prostor u kom bi deca mogla da ponude svoje viđenje odnosa prema Kafki koje vodi do kompleksnijeg, ali i iskrenijeg razumevanja njihovog sveta.

Aleksandar Jevtić rođen je 1978. godine u Čačku. Godine 2002. diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti, smer Grafika i knjiga. Od 2000. godine bavio se komercijalnom ilustracijom. Godine 2010. počinje da radi sa decom i mladima, naročito iz ugroženih grupa. Od 2015. godine vodi eksperimentalnu autorsku radionicu za decu „Osmatračnica”. Od 2012. ozbiljnije se bavi crtežom. Imao je brojne samostalne izložbe i crteži mu se nalaze u mnogim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

————————————-

Radionica za decu održava se u okviru Festivala K. u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu, Češkim centrom Beograd, Kulturnim centrom Beograda i mrežom EUNIC u Srbiji.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Loading...