K. Kafka, sada ▪︎ Ekokritička čitanja Kafke

18.05.2024., 19:00

Učestvuju: Vladislava Gordić Petković i Uroš Đurković

Između antropocena i zoopoetike: od razmatranja odnosa čoveka i okruženja, dočaravanja specifične atmosfere, preko svetova koji prevazilaze antroposferu, sve do elemenata zoopoetike, delo Franca Kafke može biti podsticajno i za ekokritička čitanja. Razgovorom o reprezentativnim primerima Kafkinog opusa pokazaćemo ne samo kako dobro poznate teme njegove književnosti, poput teskobe, kontrole, otuđenja, moći i sna mogu biti problematizovane kroz ekološku humanistiku, nego i koje sve mogućnosti otvara ovakav pogled na književnost.

Vladislava Gordić Petković (Sremska Mitrovica, 1967) je redovna profesorka na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, književna kritičarka, teoretičarka i prevoditeljka. Oblasti njenog naučnog istraživanja su savremena engleska i američka književnost, studije roda, Šekspirovo stvaralaštvo i digitalne tehnologije u književnosti i obrazovanju. Bavi se istorijom i teorijom književnosti, komparativnim izučavanjem srpske i stranih književnosti, piše književnu kritiku i prevodi sa engleskog jezika. Pored dve stotine naučnih radova, objavila je monografije Sintaksa tišine: poetika Rejmonda Karvera (1995) i Hemingvej: poetika kratke priče (2000), zbirke naučnih studija Korespondencija: tokovi i likovi postmoderne proze (2000), Na ženskom kontinentu (2007) i Mistika i mehanika (2010), te književne kritike i eseje sabrane u knjigama Virtuelna književnost (2004), Virtuelna književnost 2 (2007), Književnost i svakodnevica (2007) i Formatiranje (2009). Priredila je antologiju Novosadska ženska proza: od ispovesti do putopisa (2020) i antologiju regionalne ženske književnosti Regiona (2022). Bavi se i pisanjem književnih preporuka i recenzija za internet portal Nova.rs i novine Nova.

Uroš Đurković je rođen 1995. godine u Beogradu. Završio je osnovne (2018) i master studije (2019) srpske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Trenutno radi na doktorskoj disertaciji o ekokritičkom čitanju književnog dela Rastka Petrovića pod mentorstvom prof. dr Mine Đurić. Zaposlen na Institutu za srpsku kulturu u Leposaviću kao istraživač saradnik. Piše i objavljuje književnu kritiku, esejistiku, poeziju, naučne i stručne radove. Učestvovao na više konferencija u zemlji i inostranstvu. Rukovodilac je Kluba za savremenu teoriju u okviru Katedre za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta u Beogradu i saradnik izdavačke kuće PPM Enklava.

————————————-

Razgovor se održava u okviru Festivala K. u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu, Češkim centrom Beograd, Kulturnim centrom Beograda i mrežom EUNIC u Srbiji.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Loading...