K. Kaфка, сада ▪︎ Екокритичка читања Кафке

18.05.2024., 19:00

Учествују: Владислава Гордић Петковић и Урош Ђурковић

Између антропоцена и зоопоетике: од разматрања односа човека и окружења, дочаравања специфичне атмосфере, преко светова који превазилазе антропосферу, све до елемената зоопоетике, дело Франца Кафке може бити подстицајно и за екокритичка читања. Разговором о репрезентативним примерима Кафкиног опуса показаћемо не само како добро познате теме његове књижевности, попут тескобе, контроле, отуђења, моћи и сна могу бити проблематизоване кроз еколошку хуманистику, него и које све могућности отвара овакав поглед на књижевност.

Владислава Гордић Петковић (Сремска Митровица, 1967) је редовна професорка на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, књижевна критичарка, теоретичарка и преводитељка. Области њеног научног истраживања су савремена енглеска и америчка књижевност, студије рода, Шекспирово стваралаштво и дигиталне технологије у књижевности и образовању. Бави се историјом и теоријом књижевности, компаративним изучавањем српске и страних књижевности, пише књижевну критику и преводи са енглеског језика. Поред две стотине научних радова, објавила је монографије Синтакса тишине: поетика Рејмонда Карвера (1995) и Хемингвеј: поетика кратке приче (2000), збирке научних студија Кореспонденција: токови и ликови постмодерне прозе (2000), На женском континенту (2007) и Мистика и механика (2010), те књижевне критике и есеје сабране у књигама Виртуелна књижевност (2004), Виртуелна књижевност 2 (2007), Књижевност и свакодневица (2007) и Форматирање (2009). Приредила је антологију Новосадска женска проза: од исповести до путописа (2020) и антологију регионалне женске књижевности Региона (2022). Бави се и писањем књижевних препорука и рецензија за интернет портал Нова.рс и новине Нова.

Урош Ђурковић је рођен 1995. године у Београду. Завршио је основне (2018) и мастер студије (2019) српске књижевности на Филолошком факултету у Београду. Тренутно ради на докторској дисертацији о екокритичком читању књижевног дела Растка Петровића под менторством проф. др Мине Ђурић. Запослен на Институту за српску културу у Лепосавићу као истраживач сарадник. Пише и објављује књижевну критику, есејистику, поезију, научне и стручне радове. Учествовао на више конференција у земљи и иностранству. Руководилац је Клуба за савремену теорију у оквиру Катедре за српску књижевност са јужнословенским књижевностима Филолошког факултета у Београду и сарадник издавачке куће ППМ Енклава.

————————————-

Разговор се одржава у оквиру Фестивала К. у сарадњи са Аустријским културним форумом у Београду, Чешким центром Београд, Културним центром Београда и мрежом EUNIC у Србији.

Улаз на све програме је бесплатан.

Loading...