K. Kafka, sada ▪︎ Filmski program ▪︎ 13.05.2024.

13.05.2024., 19:00

PONEDELJAK, 13. MAJ

19:00
ŽAN-MARI ŠTRAUB I DANIEL IJE U RADU NA FILMU BAZIRANOM NA ROMANU „AMERIKA” FRANCA KAFKE / JEAN-MARIE STRAUB AND DANIELE HUILLET AT WORK ON A FILM BASED ON FRANZ KAFKA’S “AMERIKA”
Nemačka, 1983, 26’

Režija: Harun Faroki

„Jedan od upečatljivih trenutaka koje sam doživeo sa Harunom bio je kada mi je, dok smo zajedno šetali kroz Njujork pored katedrale Svetog Patrika, rekao da Kafka nikada nije bio u Sjedinjenim Državama. Nije potrebno biti na određenom mestu da biste o njemu pisali. Možda čak ni da ga inscenirate, kao što je slučaj u ovom filmu koji istražuje ponavljanje tako bitno za glumu, posebno u procesu probe. U dve probe scene (jedna sa Harunom kao glumcem), od kojih je jedna od njih postavljena pet meseci kasnije, može se uvideti kako se ideje materijalizuju, ali i koliko nepredvidivo može biti međusobno delovanje ponašanja i filmskih snimaka; kako se protok vremena izražava kako u jeziku, tako i u gestikulaciji.”

 

19.30
JAHAČ NA KANTI ZA UGALJ / THE BUCKET RIDER
Bosna i Hercegovina, 2016, 9’

Režija: Stefan Malešević

Uloge: Đorđe Branković, Sunčica Fradelić, Dino Olivier

Čovek je potrošio sav ugalj tokom snežne oluje i rešio da poseti trgovca ugljem i isprosi malo, ali trgovac ugljem i njegova žena ne pokazuju nimalo razumevanja.

ISTRAŽIVANJA JEDNOG PSA / INVESTIGATIONS OF A DOG
Bosna i Hercegovina, Poljska, 2018, 25’

Režija: Aleksandra Njemčik

Uloge: Adnan Omerović, Gorana Ćulibrk, Branko Ćulibrk, Irma Alimanović

Frustriran svojim turobnim postojanjem, mladić se odlučuje da samo legne kraj reke i ustanovi hoće li će se društvo pobrinuti za njega ili će ga pustiti da umre. Naišavši na gostoprimstvo starijeg para koji ga susreće, novu svrhu nalazi u ublažavanju njihove usamljenosti – ali i oni imaju svoje granice.

20:00
Razgovor sa Aleksandrom Njemčik i Stefanom Maleševićem (onlajn)

Nakon projekcija, sa Aleksandrom Njemčik i Stefanom Maleševićem razgovaraće dr Marija Grujić.
Razgovor će se voditi na engleskom jeziku. Link za onlajn pristup putem platforme Zum (Zoom): https://us06web.zoom.us/j/85665466158?pwd=yaaifeFlpGVssgaIaSmNxVXkaFukg1.1

 

Loading...