K. Кафка, сада ▪︎ Филмски програм ▪︎ 13.05.2024.

13.05.2024., 19:00

ПОНЕДЕЉАК, 13. МАЈ

19:00
ЖАН-МАРИ ШТРАУБ И ДАНИЕЛ ИЈЕ У РАДУ НА ФИЛМУ БАЗИРАНОМ НА РОМАНУ „АМЕРИКА” ФРАНЦА КАФКЕ / JEAN-MARIE STRAUB AND DANIELE HUILLET AT WORK ON A FILM BASED ON FRANZ KAFKA’S “AMERIKA”
Немачка, 1983, 26’

Режија: Харун Фароки

„Један од упечатљивих тренутака које сам доживео са Харуном био је када ми је, док смо заједно шетали кроз Њујорк поред катедрале Светог Патрика, рекао да Кафка никада није био у Сједињеним Државама. Није потребно бити на одређеном месту да бисте о њему писали. Можда чак ни да га инсценирате, као што је случај у овом филму који истражује понављање тако битно за глуму, посебно у процесу пробе. У две пробе сцене (једна са Харуном као глумцем), од којих је једна од њих постављена пет месеци касније, може се увидети како се идеје материјализују, али и колико непредвидиво може бити међусобно деловање понашања и филмских снимака; како се проток времена изражава како у језику, тако и у гестикулацији.”

 

19.30
ЈАХАЧ НА КАНТИ ЗА УГАЉ / THE BUCKET RIDER
Босна и Херцеговина, 2016, 9’

Режија: Стефан Малешевић

Улоге: Ђорђе Бранковић, Сунчица Фраделић, Дино Оливиер

Човек је потрошио сав угаљ током снежне олује и решио да посети трговца угљем и испроси мало, али трговац угљем и његова жена не показују нимало разумевања.

ИСТРАЖИВАЊА ЈЕДНОГ ПСА / INVESTIGATIONS OF A DOG
Босна и Херцеговина, Пољска, 2018, 25’

Режија: Александра Њемчик

Улоге: Аднан Омеровић, Горана Ћулибрк, Бранко Ћулибрк, Ирма Алимановић

Фрустриран својим туробним постојањем, младић се одлучује да само легне крај реке и установи хоће ли ће се друштво побринути за њега или ће га пустити да умре. Наишавши на гостопримство старијег пара који га сусреће, нову сврху налази у ублажавању њихове усамљености – али и они имају своје границе.

20:00
Разговор са Александром Њемчик и Стефаном Малешевићем (онлајн)

Након пројекција, са Александром Њемчик и Стефаном Малешевићем разговараће др Марија Грујић.
Разговор ће се водити на енглеском језику. Линк за онлајн приступ путем платформе Зум (Zoom): https://us06web.zoom.us/j/85665466158?pwd=yaaifeFlpGVssgaIaSmNxVXkaFukg1.1

 

Loading...