K. Kaфка, сада ▪︎ Политичко тело и политичка протетика у делу Франца Кафке

18.05.2024., 18:00

Учествује: Татјана Росић

У делу Франца Кафке успоставља се анатомија протетичког политичког тела тоталитаризма која је истовремено обликована друштвеном казном и фасцинацијом том казном. Анатомија тог тела је анатомија фасцинације сопственим уништењем прожета, докраја, апсурдном вером у функционалност друштвеног механизма. У којој је мери слика овог политичког протетичког тела, произведеног у болу и за бол, место отпора? А у којој мери – у временима нових тоталитаризама 21. века – читање овог криптованог тела које је скоро немогуће демистификовати (као и само Кафкино дело) постаје зазорно политичко место књижевне интерпретације?

Татјана Росић је редовна професорка на Факултету за медије и комуникације Универзитета Сингидунум у Београду, где предаје предмете из области студија културе, рода, књижевности и медија. Гостујућа је професорка на докторском програму Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу. Током академске 2016–17. године била је гостујућа професорка на Одсеку за славистику Универзитета Мичиген, САД. Као ауторка и координаторка учествовала је у бројним националним, регионалним и међународним пројектима који се односе на питања родне, културне и медијске политике. Њено тренутно истраживање усмерено је на културу страха и културу отпора у свету глобалних медија, као и на критичке студије рода, маскулинитета и женског ауторства у контексту постјугословенске културе сећања. Татјана Росић Илић је ауторка и уредница следећих књига: Ed. Representation of Gender Minority Groups in Media: Serbia, Montenegro,Macedonia, FMK: Belgrade, 2015; (Анти)утопије тела: репрезентација маскулинитета у савременој српској прози, Институт за књижевност и уметност: Београд, 2014; Мит о савршеној биографији: Данило Киш и фигура писца у српској култури, Институт за књижевност и уметност: Београд, 2008; Ed. Theory and Politics of Gender: the Representation of Gender Identities in Literatures and Cultures of Balkans and Southeastern Europe, Belgrade:2008; Произвољност дневника, Институт за књижевност и уметност: Београд, 1994.

————————————-

Разговор се одржава у оквиру Фестивала К. у сарадњи са Аустријским културним форумом у Београду, Чешким центром Београд, Културним центром Београда и мрежом EUNIC у Србији.

Улаз на све програме је бесплатан.

Loading...